От утре движението по част от автомагистрала Тракия между Пловдив и Чирпан ще бъде ограничено. Причината е ремонт в участъка от 133-я до 155 километър, който е строен преди повече от 20 години и е в изключително лошо състояние, съобщи БНТ.

Движението в посока Бургас ще се пренасочи към пътен възел Пловдив - Изток, по стария път 1-8, ще стига до село Поповци и от там ще се качва на второкласния път номер 66. И на пътен възел Плодовитово, тежкотоварните камиони обратно ще слизат на магистралата. От същото място ще се отбива и движението в посока София. Като отново на пътен възел Пловдив - Изток тировете ще могат отново да се качат на магистралата.

Снимка: БНТ

Преминаването през някои участъци на автомагистрала Тракия за мнозина шофьори е истинско изпитание.

"Движа се по лявата лента, за да избягвам дупките и чисто и просто е ужасно, това не е магистрала, това е селски път. И дупки има, и на вълни, общо взето е лоша магистралата, то цялата магистрала е такава, то няма нищо хубаво и до Бургас съм пътувал - същата работа е. Друсаше, малко не прилича много на магистрала, иначе като платна са широки, ама имат нужда от асфалтиране като че ли", коментира шофьор.

Освен преасфалтиране в участъка от 133-я до 155-я километър се предвижда отводняване и подмяна на мантинелите и пътните знаци. Ще се работи поетапно, като първо ще се ремонтира платното към Бургас, а движението на леките автомобили ще бъде двупосочно в лентата към София.

"Дясно платно в посока Бургас нашият разчет е до края на май да го направим него и тогава да прехвърлим движението в това платно ремонтираното, а да почнем да правим другото платно. Другото платно ще го направим до 30 юни най-късно", коментира инж. Михаил Рашков от АПИ.

В отсечката, която ще се ремонтира, максимално допустимата скорост за леките автомобили ще бъде 70 километра в час.

"В тези участъци, в които има ограничение на скоростните режими във връзка - в случая с неизправности на пътното платно - ние ще осъществяваме контрол, включително с техническите средства за установяване на превишение на скоростта", каза инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ-Пловдив.

В останалите проблемни участъци на автомагистралата между Пловдив и Стара Загора ограничението остава 90 километра в час.