Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" започва днес с демонтаж на стария амортизиран релсов път. Поетапно ще се подменят трамвайните релси, настилката, осветлението и в отделни участъци водопроводите. Ще се подмени изцяло инженерната инфраструктура, включваща подземните комуникации.

Ремонтът трябва да приключи в началото на октомври, увери заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. По думите му, автобусната линия, която замества трамваите, дава реална транспортна алтернатива за придвижване, докато трае ремонтът.

"Предвидили сме нейният маршрут да започва от крайната спирка на автобусите, която се намира при зоопарка, да минава по бул. "Черни връх", бул. "Джеймс Баучър", бул. "Свети Наум", съответно достигайки до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", достигайки до ул. "Гурко", където в посока към Съдебната палата, автобусът ще се движи по ул. "Гурко", там ще бъдат организирани временни спирки", поясни Евгени Крусев. Той определи ремонтът на "Граф Игнатиев" като най-сложния ремонт, който ще се изпълнява тази година.

Новите релси ще бъдат обезпечени с обезшумяващи буфери. Улица "Граф Игнатиев" ще бъде изцяло пешеходна зона. Предстои и обновление на площадите по нейното протежение. Зеленчуковият пазар ще бъде премахнат. Книжният пазар на площад "Славейков" ще остане, но с осъвременен вид с нови павилиони.

Ремонтът ще струва 24 милиона лева, като 18 милиона са осигурени от оперативната програма "Региони в растеж".