Порталът на българските общини Kmeta.bg организира за седма поредна година конкурса "Кмет на годината". Това съобщиха организаторите. Националното онлайн гласуване се провежда от 1 до 15 септември 2019 г. включително на познатата платформа Kmetnagodinata.bg.

Тази година гражданите на България ще оценяват работата на кметовете и екипите им в 9 категории, но за целия мандат 2015 - 2019 г.

Оценката на стотици хиляди граждани, които определят с вота си победителите в престижната надпревара "Кмет на годината", се превърна във важен коректив за усилията, които местните власти полагат за развитието на поверените им общини, включително и в преобразяването на градовете с европрограми. Конкурсът и церемонията се утвърдиха като марка и ценно отличие за притежателите им.

Традиционно в конкурса за всяка от 9-те категории ще се гласува за малка община (с население под 20 000 жители), за средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и за голяма (с население над 50 000 жители).

Категории "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 г.:

  • Кмет на годината
  • Кмет на гражданите
  • Градска среда
  • Транспорт
  • Туризъм, култура, фестивали и традиции
  • Образование, спорт и младежки политики
  • Инвестиции и работни места
  • Социална община
  • Smart City

Победителите, събрали най-голяма подкрепа от онлайн вота на хората, ще бъдат обявени на официална церемония на 18 септември в зала 6 на НДК в град София. Те ще получат престижните грамоти "Кмет на годината".

Церемонията ще бъде заснета и излъчена същата вечер в ефира на БНТ1 от 23.30 часа.

Повече за събитието разказа в студиото на "Събуди се" по Нова тв Боян Томов - организатор на конкурса и директор на Портала на българските общини Kmeta.bg:

"Единият от интересните въпроси е за кмета и социалните мрежи. Много е важно един градоначалник да бъде активен в социалните мрежи. Още по-важно е да покаже, че той персонално е активен. За мен като гражданин на даден град ще е по-интересно да пиша и да задавам въпроси директно на моя кмет и той да може да ми отговаря", коментира Томов. "В малките населени места кметовете са по-активни в социалните мрежи, лично поддържат фейсбук профилите си. В големите общини кметовете ползват екипи".

В студиото беше даден пример с кмета на Рейкявик, който е определен като добър градоначалник, дори без диплома за висше образование, но хората са го определили като най-добрия кмет. Той е бил изгонен от училище, не е учил в университет, работил като таксиметров шофьор. Но хората го определиха като най-добрия кмет. Той задължи гражданите да се поздравяват и да се усмихват един на друг на 1 септември.

"Той е доста добър и успешен, с неговите интересни идеи, които въвежда в общината. Но да не забравяме, че е от семейство, което е свързано с местното самоуправление. За съжаление, в България нямаме кмет, на който семейството му поколения наред да е било част от политическия живот. Такъв пример е и кметът на Лондон, който е изключително свеж. Много интересна е и историята на кмета на Атина. Кметът на Солун е нов - един млад човек. Идва момент за млади, енергични и атрактивни хора. Топлата вода няма да я измислим. Има доста иновативни проекти, които се развиват по света - не само в Европа, а и в Щатите и в Канада. Трябва да видим какво можем да заимстваме и с какво можем да допринесем, за да бъдем по-добър град", коментира Томов.

"Интересно е, че Борис Джонсън тръгва от журналистическата кариера. Той е атрактивен. Такъв е бил и в парламентарната си кариера, и като кмет, сега вече и като министър-председател. Сега трябва да внимава заради Брекзит", смята Томов.

"Българският кмет трябва да бъде почтен, коректен и колкото по-малко неща се обещават, но се изпълняват - толкова по-добре. Имаме голям проблем в България и в българското политическо пространство, защото обещаваме много. Нека обещаваме по-малко, а да изпълним повече", призова Боян Томов. Той отбеляза, че забелязва вече 3 години и половина кметове, които не можеш да намериш никъде - нито в кметството, нито в онлайн пространството, а сега предизборно са станали много активни.

"В конкурса имаме категория "Смарт сити", която е изключително важна, защото живеем в смарт свят. Образованието, спортът и туризмът са в една категория. За градската среда са много важни и гражданите, защото видяхме в много населени места, в които се направиха площади, посадиха се нови дръвчета, поставиха се нови кофи за боклук, а впоследствие дръвчетата бяха изпочупени, кофите бяха изпочупени... Много е важно гражданското общество", коментира Томов.