Започна реставрацията на минералната баня в Овча купел - едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. 

Вижте как изглежда минералната баня преди ремонта >>>

Възложител на реставрацията е Регионалният исторически музей, а финансирането е от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще бъдат запазени, съобщи преди дни районният кмет Ангел Стефанов. 

Съоръжението функционира до края на 80-те години на 20 век, след което е затворено.

През 2019 г. с договор държавата, чрез областния управител на София, прехвърля безвъзмездно на Столичната община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня "Овча купел", с цел нейното реновиране.

Опитите за спасяване на банята започнаха през есента на 2017 г., когато Столичният общински съвет прие програма на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на столицата, съгласно която се предвижда в банята в кв. "Овча купел" да се изгради рекреативен център, като се запази основното предназначение и функции с активното използване на минералната вода. 

Снимка: Булфото

На 8 юни 2021 г. Комисията по финанси към Столичния общински съвет единодушно прие предложението на заместник-кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на инвестиционен проект за адаптация и реставрация на сградата на минералната баня. 

Инициативата на Столичната община "Визия за София", чиято цел е споделена и дългосрочна стратегия за развитието на столицата и крайградските територии до 2050 г., е събрала информация за 31 обособени находища с общо 75 водоизточника на минерални води (каптирани извори и сондажи). Това прави София една от най-богатите общини в света по богатство на минерални води. Те се изливат на повърхността във вид на естествени термални извори - Банкя, Княжево, Горна баня, Овча купел, София - център, Панчарево и Железница. В многобройни сондажи са разкрити находищата на напорни субтермални, термални и горещи води. Над 20 сондажа се самоизливат в Софийската котловина.

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

Днес обаче едва 15-20% от общите ресурси на минералните води (само в 10 находища) се използват за свободно водоналиване от гражданите и гостите на града (Банкя, Горна баня, Княжево и др.) или балнеолечение (Овча купел, Железница, Панчарево). Останалите 21 находища не се използват и минералната вода изтича неоползотворена, посочват от пресцентъра на Столичния общински съвет. 

Освен това, в сравнение с ползването на минералните води преди 25 години днес употребата им е намаляла с повече от 50%. Почти всички минерални бани са затворени, напълно е преустановено и ползването на термални води за отопление на оранжерии и други обекти, посочват от "Визия за София".

Снимка: БТА