В следващите дни очаквам да започне дългоочакваният ремонт на банята "Овча купел", след като открихме строителната площадка. Това съобщи районният кмет Ангел Стефанов, цитиран от БНТ.

Възложител е Регионалният исторически музей-София, а финансирането е от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет.

Архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват.

"Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района, ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване. В допълнение, имаше и реален риск проектът "Център за върхови постижения НаследствоБГ" да загуби общо финансиране за 30 млн. лева. Трудното тепърва предстои и трябва всички заинтересовани страни да се фокусираме за решаването на няколко задачи", коментира Стефанов.

Той посочи, че официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 1 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек.

"Т.е. откъде ще има вода за банята в този период? Как ще се управлява банята след въвеждането ѝ в експлоатация? Примерът от Банкя с липсата на кандидати за концесия и прехвърлянето ѝ към Софийски имоти ЕАД не е положителен. Европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 година, като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта. Трябва да избегнем риска целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет. Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава. Това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството", допълни Ангел Стефанов.