Днес стартираме изграждането на новия булевард "Рожен", който ще е връзката със Северната скоростна тангента. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на първата копка на булеварда.

Кметът посочи, че това е един от стратегическите проекти в програмата ѝ, в който са вложени много усилия, енергия и инвестиции. Фандъкова обясни, че булевард "Рожен" ще разполага с две платна, по три ленти в посока, като и от двете му страни ще има локални платна.

Снимка: БТА

Също така ще има трамвайно трасе, което е част от проекта, заедно с цялата подземна инфраструктура, изграждане на водопровод, осветление и озеленяване.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

По думите на кмета тези два километра трасе е трябвало да бъде отчуждено, което е изисквало много работа, за да може да случи и днес да стартира работата по първия участък от 400 метра.

Снимка: БТА

Фандъкова посочи, че срокът за изпълнение на цялото трасе е една година и се надява до края на 2024 г. то да бъде готово. В противен случай, изпълнителите ще търпят санкции, добавя БТА.

Снимка: БТА

Много говорим за развитие на северните територии, а това се усети чувствително след изграждането на Северната скоростна тангента, посочи Фандъкова и допълни, че сега връзките с тангентата дават възможност за едно много сериозно планирано развитие на северните територии.

Снимка: БТА

Фандъкова пожела "на добър час" на следващия кмет на София, като обясни, че му оставя няколко стратегически обекта, които са стартирали.