Това съобщи директорът на инспекцията д-р Цветолюба Генкова, цитирана от БТА.

В срок от един месец от РЗИ трябва да извършат проверка на място и да подготвят необходимите документи за промяна в разрешението за дейност на МБАЛ-Тетевен, които да изпратят в Министерството на здравеопазването.

Сред това в тримесечен срок министърът на здравеопазването трябва да издаде заповедта за закриване на акушеро-гинекологичното отделение в града.

По думите на д-р Генкова в следващия 30-дневен срок от болницата могат да оттеглят заявлението си, ако все пак успеят да намерят гинеколози.

АГ-отделението в Тетевен прекрати дейността си след скандалната смърт на новородено момиченце.

Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница на 24 април - два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

В доклада на агенция „Медицински одит“ по случая се казва, че са открити серия от тежки нарушения. Според одиторите, поведението на водещата раждането и завеждащ на АГ-отделението в Тетевен д-р Нина Байчева е било неправилно още с постъпването на бременната в отделението. Наблюдението в хода на раждането е непълно и формално, а приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

Случаят бе поет от прокуратурата,
а д-р Байчева и двамата й колеги от АГ-отделението подадоха оставки.

В началото на миналия месец министърът на здравеопазването Петър Москов даде едномесечен срок на община Тетевен като собственик на местната болница да намери специалисти за АГ-отделението. Това до момента не се е случило.