"Скопие лансира фалшива опорка, за да дискредитира България. Аз няма да атакувам съседна държава с фалшиви опорки" - това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването "Панорама" на БНТ.

"От Скопие искаме придържане към договора, а не всякакви опити неговото изпълнение да се забави, да се спре - нещо, което не се случва за първи път. В договора има всички гаранции, че ще преодолеем спорните въпроси. Почти веднага, щом станаха член на НАТО, започна стъпка по стъпка забавяне на изпълнението в една или друга част от него. Стигнаха до едностранно спиране на работата на комисията. Не само че не се предприемат действия за ограничаване на езика на омразата, но той ескалира. Имаме редица сигнали от българския бизнес за това, че се създават излишни административни пречки. Това са казуси още от 2019 г.", заяви още тя.

"От много време обясняваме нашата позиция, нашите посланици са я обяснявали във всички столици. Фалшивата опорка започна от политиците от Северна Македония още миналата година с опит да се дискредитира България. Опитват се да бягат от формулировката "обща история", която е много ясно разписана в договора. От там твърдят, че ние се опитваме да им отнемем правото на самоорледеление, но те са подписали този документ. За съжаление, фалшивите новини се лансират по-лесно от истинските", изтъкна Захариева.

"Нашата подкрепа никога не е била безусловна. Но голяма част от държавите не желаят двустранни въпроси да бъдат част от преговорната рамка. Да припомним и Гърция - нито една друга страна членка не ги разбираше", заяви Захариева. 

И подчерта: "Това не е вето, както се опитват да го изкарат, това е "не" на България на преговорната рамка. Скопие разчиташе да ни бъде оказан натиск от някой - Вашингтон ли, Берлин ли, ще се скара на България и тя ще забрави националния си интерес и ще каже "да", без те да направят нищо. Няма да се случи."

"Нашата подкрепа никога не е била безусловна. Не съм убедена, че не разбират къде е проблемът на България. Просто голяма част от държавите не желаят двустранни въпроси да бъдат част от преговорната рамка. Искаме в преговорната рамка няколко ясни гаранции. Една държава кандидат за член трябва да изпълнява договорите си. Няма как да е готова, когато иска нашето "да" и после ги забравя, че съществуват", допълни още Захариева.