От 13 март сме оказали съдействие да приберем над 200 български граждани дори от дестинации, за които първоначално ни се струваше невъзможно. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление в Министерски съвет. Тя призова българите да не пътуват. Миниистърът на външните работи поясни, че под неотложни случаи не се разбира екскурзии, а здравословни проблеми. 

"Редица държави въведоха ограничения за свободно придвижване на граждани, дали индивидуални, или за автобуси. Полагаме неимоверни усилия. От 13 март сме оказали съдействие да приберем над 200 български граждани дори от дестинации, за които първоначално ни се струваше невъзможно. На всеки три часа задграничните ни представителства предоставят информация каква е ситуацията в съответната държава. На сайта на МВнР има таблица, която се актуализира на всеки три часа", допълни тя.

"За пореден път, тъй като това правим всеки ден, искам да призова нашите сънародници да не пътуват, защото, въпреки призивите, които отправяме всеки ден, все още забелязваме доста пътувания и организирани наши съграждани зад граница, които не попадат под определението "неотложен случай", посочи още Захариева.

Все още има затруднения при тежкотоварния превоз преминаването става бавно.

"Няма вече такова забавяне, но става бавно. Ситуацията на границата между Унгария и Австрия. По последна информация около 30 километра е опашката в Австрия", посочи вицепремиерът.

При тежкотоварния превоз придвижването става бавно. Тя даде пример на словенско италианската граница също като трудно придвижване. Около 21,00 часа тази вечер ще се пропусне колоната на тирове и автобуси от Австрия през Унгария и Румъния, предполагам, че преминаването ще продължи цяла нощ. 

 Във връзка с групата от Мароко, която не може да се прибере у нас, поради затваряне на въздушното

пространство на страната, Захариева заяви, че е влязла във връзка с турския си колега, който я е уверил, че самолет на турските авиолинии са получили разрешение да бъде допуснат да кацне в страната. Българите ще могат да го ползват. Правим всичко възможно да ги приберем, в контакт сме с тях от три дни. С въпросния самолет ще се приберат и още 49 българи, които пребивават в Мароко. 

Да се преустановят организираните екскурзии. Държави затварят през няколко часа границите. Най-важно е сами да се ограничаваме. Българската държава не може да гарантира, че някоя държава няма да затвори границите. Помогнахме на граждани от Дания и Египет да се приберат у нас, категорична бе Захариева.  

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че не е време за туризъм. 

Утре ще се проведе извънреден съвет на министрите на транспорта, с цел как да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на съюза, дори с цената на това да бъде ограничено свободното движение на пасажерки транспорт и лични автомобили. Когато пристигат доставки от рискови страни, те трябва да разтоварят стоката си в рамките на 24 часа и да напуснат. Ще има осигурени транзитни коридори за доставки. Ще инспектираме ГКПП-тата, България има отворени входни точки. В момента няма други ограничения освен за пристигащи от Италия и Испания", заяви пък транспортният министър Росен Желязков.

Той подчерта, че проблемът касае особено периферните държави, защото в центъра пазарът функционира по-нормално, отколкото в периферните."Тогава, когато центърът функционира нормално, грижата за периферията каточели е по-малка", коментира той. "Ние трябва да осигурим свободното движение на стоки, защото освен жизненоважните стоки като храни, лекарства и други, трябва да осигурим усещането, че единният пазар в Европа функционира така, както прокламираме всеки ден, че ЕС е единен и солидарен.

Гарантирането на свободното движение на стоки в общността трябва да стане дори с цената на това да бъде ограничено свободното движение на организиран пътнически транспорт и свободното движение на лични автомобили, каза Желязков. Той допълни, че мерките, които предприема всяка отделна държава в това отношение, трябва да бъдат координирани, така че да не се възпрепятства възможността транзитът да работи през трансевропейските транспортни коридори.

Транспортният министър каза още, че днес Националният координационен щаб е обявил мерките по отношение влизането на тежкотоварните превозни средства включително и от държавите в рисковия списък. България освен ангажимента си да осигури транспортен коридор към Турция, а оттам към Азия, има ангажимент да осигури нормалното функциониране на икономиката, особено за стоки и продукти, които са жизненоважни за хората и икономиката ни, посочи той. Предприетите мерки включват самоизолация на влезлите в страната шофьори, което ще бъде контролирано от превозваческите компании - до момента на отпътуване до страната на двустранния превоз. Когато няма такова отпътуване, е задължително спазването на 14-дневния карантинен период. 

"Изправени сме пред една безпрецедентна ситуация, която поставя на изпитание не само националните правила и отговорности, но и тези на ниво Европейски съюз. Затова още повече е необходимо Съюзът да стане единен организъм, а не съвкупност от мерки, което да се превръща в казус и да налага влизането във взаимоотношения с министри в отделните сектори, което изтощава функционирането на съответните институции", коментира Желязков.

По думите на министъра ЕК твърдо е решена да осигури функционирането на транспортните коридори и България ще изпълнява този ангажимент. С колегите ми от Сърбия и Румъния може би ще инспектираме ГКПП, каза той.

Росен Желязков призова да не се пътува без причина, за да се осигури здравето на нацията.Той каза, че държавата ще положи всички усилия, за да може сънародниците ни зад граница да се приберат, в случай че това не е възможно с редовните линии. Същото се отнася и за тези, за които все още не знаем къде са. Ще се създаде организация от летищата, които все още работят в Европа, там да се съберат нашите сънародници и да бъдат превозени, защото все повече от летищата се затварят. "Няма да остане случай, който да не бъде разгледан, но трябва да е ясно - всеки носи индивидуална отговорност за своите решения да пътува, както и за сметката, която трябва да се плати", каза министърът.

Днес и утре ще се осигури прибирането на сънародниците ни от Мароко с български превозвач. Това ще струва около 30 - 40 хил. евро, без никаква доходност за превозвача, уточни министърът. Ще се осигури и логистика за прибирането на туристите от Великобритания, за да не натоварват нашата здравна система. Със същия самолет, след дезинфекцирането му, ще бъдат прибрани и българите, които желаят, от Обединеното кралство, с което Желязков опроверга колежката си Захариева, че те ще бъдат прибрани с турски самолет.

Министър Желязков уточни, че в момента въздушното ни пространство е затворено за Италия и Испания. Не се допускат в страната пътници от Северна Ирландия, Обединеното Кралство, Швейцария, Нидерландия, Франция, както и Италия и Испания. Заповедта на здравния министър подлежи на актуализация. Не може да затворим въздушното пространство от тези държави на този етап обаче, защото чакаме много българи да се приберат оттам. При всички положения обаче прибиращите се от тези държави ще бъдат поставени под строга 14- дневна карантина.