Това съобщи Световната метеорологична организация. Най-много щети са нанесли ураганите в Северния Атлантик, мусоните, сушата в Африка и наводненията в Индия.

Заедно с това 2017 година стана третата най-топла година за цялата история на наблюденията на климата. При това миналата година не е имало видимо въздействие на феномена "Ел Ниньо" върху климата на планетата ни. Въпреки това средната температура в света се е вдигнала с 1.1 градуса по Целзий.

Началото на 2018 година е продължение на случилото се през 2017 година, отново се наблюдават екстремални климатични прояви. В Арктика е регистрирана необичайно висока температура, в същото време гъстонаселени райони на Северното полукълбо страдат от нетипичен студ и зимни урагани.

В Австралия и Аржентина пък са налице силни горещини, а в Кения и Сомалия цари жестока суша. От 1980 година в света растат показателите на смъртност сред хората от високи температури. В момента, според Световната здравна организация, една трета от земното население живее в райони, където поне 20 дни в годината термометрите се вдигат до смъртоносни за човека стойности.