Задава се голяма рокада при регистрацията на коли. Първият преглед и монтирането на табелите може да се прави от частни фирми. Това потвърди пред Дир.бг заместник-изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

Така регистрацията на автомобили, подаване на документи, преминаване на първичния технически преглед и монтирането на регистрационните табели ще се прехвърли от КАТ на частни фирми.

В момента темата се обсъжда в работна група към Министерството на транспорта, която изготвя предложенията в новия Закон за движение по пътищата.

Идеята е регистрацията на автомобил да може да се прави на повече места в страната, а не както е сега в 28 регионални поделения на КАТ.

Също така се обсъжда възможността да отпаднат буквите, обозначаващи съответната област, в която е регистриран автомобилът - например "СВ", "В", "ЕН" и т.н., а на тяхно място ще бъдат слагани произволни букви и цифри. 

"Пунктове, които ще изпълняват услугата, ще бъдат много строго контролиран и към тях ще има сериозни изисквания, на които те да отговарят. Също така пунктовете ще извършват идентификации и технически прегледи и на автомобилите, които се внасят от чужбина. Документът ще се издава от ДАИ след получена информация от съответния технически пункт. В момента хората са доста мобилни и няма да бъде необходимо непрекъснато да сменят регистрационните си табели. Подава се заявление с постоянния адрес, там ще се отразява в системата и ще се изпращат данните за данъци", обясни Войновски.

Другото предложение, което ще бъде внесено за обсъждане, е автомобилът да има само един талон, а цялата информация ще бъде качвана в интернет, за да може евентуалният нов собственик да има пълната информация при купуване на автомобила.