Ние се опитваме да решим един съществуващ проблем или даже два, пак с мерки и решения, които принадлежат на миналото. Това каза в студиото на телевизия "България он ер" Иван Велков от "Политическа група-5" по повод изграждането на нова инсталация за изгаряне на боклука от столицата за отопление. Според него, това със сигурност не е най-доброто решение за града.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов дори открои и чисто икономически аргументи срещу изграждането на тази нова инсталация. По думите му Топлофикация "София" в този момент се намира в тежко финансово състояние, защото има огромни финансови задължения, които достигат около 700 милиона.

"Поемането на такъв дълг, който ще го плаща Топлофикация, тоест софиянци, на стойност 64 милиона евро, допълнително ще утежни положението", каза лидерът на социалистите в СОС.

Общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пък беше категорична, че предложението за изграждането на тази инсталация към Топлофикация "София", в която да се горят битови отпадъци за отопление, е именно заради големите задължения на дружеството и нуждата от намаляване на разходите за природен газ.

"Тази инсталация ще ни даде възможност да консумираме с 10% по-малко природен газ годишно, което за целия период на оползотворяване на инсталацията е в рамките на 500 милиона. Инсталацията отделно има приходи - по 10 милиона на година, с тях тя ще може да изплаща този заем и ще могат да се спрат остарели мощности, които само замърсяват", заяви Чилова.

От екологична гледна точка тя защити инсталацията с аргумент, че тази технология е абсолютно безопасна и се ползва в много градове в Европейския съюз. Въпреки това снощи софиянци излязоха на протест пред общината с искане проектът да не се реализира заради опасността от ново замърсяване на въздуха в София.