Това съобщи генералният директор на ДП „Ръководство въздушно движение” Георги Ангелов, цитиран от "Фокус". Става дума за пространството, северно от 43-я паралел. За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави, съобщиха от транспортното министерство.
По-рано днес от Ръководство въздушно движение информираха, че има вероятност около 03.00 часа тази нощ облакът от вулканичен прах да премине през части от страната.
 
Кризата във въздушния трафик заради вулканичния облак от Исландия е най-голямата в историята на въздухоплаването, съобщи ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Голяма част от европейското въздушно пространство ще остане затворено до утре, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.
Агенцията припомни, че националните правителства сами взимат решение за затваряне на въздушното си пространство.

По предварителни данни кризата е засегнала вече до 20 милиона пътници, а загубите се оценяват на милиарди евро. По данни на Евроконтрол днес във въздушното пространство на Европа са отменени не по-малко от 16 000 от общо 22 000 полета. Вчера от 29 500 полета бяха осъществени само 13 000. Отменени са 70 процента от всички трансатлантически полети.

Парализата на въздушния транспорт се задълбочи в Северна и Източна Европа. Френските летища в северната част на страната ще бъдат затворени до 9 часа българско време в понеделник. Напълно затворени са въздушните пространства на Великобритания, Ирландия, Швеция, Норвегия, Дания, Финландия, Естония, Латвия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Швейцария, както и северната част на Италия. Частично са затворени Испания и Португалия.
В Полша въздушното пространство е затворено до ново нареждане.
 На руските летища са отменени близо 250 полета за Европа, съобщи Росавиация. Отменени са полети както в Москва, така и в Ростов на Дон, Екатеринбург, Самара, Новосибирск и Тюмен.

Гражданите на Европейския съюз, които заради отменени полети не могат да заминат от Беларус или Русия, могат свободно да преминат през беларуска територия с автомобили или влакове даже с изтекли визи.

Европейските метеоролози изтъкват, че липсата на дъжд и слабият вятър пречат за разсейването на вулканичния облак от Исландия. Те потвърждават, че основата маса от прах и вулканична пепел се намира на височина 8500 метра и не представлява опасност за дишането на хората на земята.

Исландският метеорологичен институт прогнозира вятърът да продължи да носи облака от прах и пепел към Европа и през следващите 4-5 дни най-малко. В големите европейски летища са блокирани десетки хиляди пътници. Най-силно е засегнат европейският "авиотриъгълник" Париж-Лондон-Франкфурт. На международното летище в Брюксел, което е в центъра на тази зона, са блокирани близо 40 000 желаещи да пътуват.