Втори ден хора се събраха на лобното място на двамата младежи, които загинаха на столичния булевард "Сливница. Шествието продължи до "Константин Величков", където движението бе блокирано, като се пропускаха само линейки. Протестиращите поискаха промени - ограничения на скоростта и мерки, които да спрат инцидентите в района. Събралите се хора поднесоха цветя на лобното място. Гражданите запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

Вижте още снимки

Явор и Ани бяха прегазени на пешеходна пътека.

В емоционална изповед пред NOVA бащата на 22-годишния Явор поиска да спре войната по пътищата. Въпреки трудния момент Павлин Стоянов събра сили и дойде в студиото на NOVA, за да отправи послание към държавата и към обществото ни. Той показа снимки на младата двойка, която намери смъртта си на пешеходната пътека, на метри от дома, в който живеели. Опечаленият баща призова да не забравяме двете жертви - синът му Явор и приятелката му Ани. Призова и за справедливост и промени, с които да се спре войната на пътя.

"Моля всички българи, помогнете да не се забрави случаят с тези две деца. Ани и Явор се обичаха много, щяха да се женят. Един убиец на пътя ни лиши от всичко. Заради вашите деца да направим нещо и да спрем тези убийци. Синът ми нямаше нито едно пътно нарушение. Винаги ми казваше "Тате, трябва да се внимава". Къде ни е държавата сега? Няма я", каза Стоянов. И допълни, че двамата загинали се прибирали вкъщи в злополучната нощ.

Снимка: Булфото

Явор и приятелката му Ани били заедно от две години. В нощта, в която загубиха животите си, се прибирали вкъщи. Блокът им е на метри от пешеходната пътека. Явор се занимавал с любителска фотография.

Снимка: Булфото

Срещаме се с Петър Будинов, с когото доскоро снимали рамо до рамо. "Този монотонен разговор, който събитието предполага, че трябва да се води, не отива на Явор. Човек, на когото усмивката не му слизаше от лицето, човек, който нямаше скрупули да каже каквото иска. Но в същото време много уважителен, уважителен много към жените, направо се възхищавам докато говоря за човек като него", казва приятелят му. На събитията им често идвала и Ани. "Знам, че поддържаха връзка от разстояние. Чакаха да могат да се насладят докрай на възможността да са заедно. За съжаление продължи твърде кратко", допълва Петър.

Снимка: Булфото

Загиналият на бул. "Сливница" Явор е бил фотограф, става ясно от публикация на фейсбук страницата "По стъпките".

"Здравомислещи, ведри и влюбени младежи" - така приятелите им фотографи описват Явор и годеницата му Ани.

"Жестоката съдба на двамата младежи - здравомислещи, ведри и влюбени, е поредният негативен пример за войната по пътищата у нас, която взе още две жертви.

Ани - това лъчезарно и скромно момиче, посещаваше обиколките ни от момента, когато се събраха с Явор. Те преминаха през изпитанието, наречено "връзка от разстояние", за да може да се наслаждават на времето си заедно под един покрив.

До тази проклета нощ, в която вероятно хванати за ръка са поели последната си глътка въздух. Каквото и да кажем, ще е недостатъчно. Колкото и разширено да опишем спомените заедно, няма да е по-широко от усмивката на Явката.

Снимка: БТА

Скъпи деца, не заслужавате и няма да бъдете забравени!", пишат от "По стъпките".

Досъдебното производство по случая е образувано на 8 май в условията на неотложност и се води в Сектор "Разследване на транспортни престъпления" към Отдел "Разследване" при СДВР, под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура. По-рано днес стана известно, че кръвните проби на шофьора за алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

Снимка: БТА

В началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни, за да се направи обоснован извод, че на 8 май т.г., около 00:15 ч. в София, при управление на лек автомобил по бул. "Сливница" с посока на движение от ул. "Мелник" към бул. "Константин Величков" и в района на кръстовището с ул. "Русе", А. А. е нарушил правилата за движението по пътищата като, движейки се с несъобразена скорост, не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Я. С. и А. М., и е реализирал пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци.