Специализираната прокуратура извършва акция в "Захарен комбинат" АД - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. По-рано днес спецпрокурори и служители на ДАНС нахлуха и в офисите на дружеството "Кинтекс"

"На 28 март 2019 г. в рамките на образувано досъдебно производство, специализиран екип от прокурори, следователи и полицаи, под ръководството на Специализираната прокуратура, извършва процесуално-следствени действия по адреси на търговски дружества- претърсвания и изземвания, разпити на свидетели", допълниха от държавното обвинение.

От сградите на предприятието са иззети мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост.

Разследващите, които работят по случая с фамилията Арабаджиеви, вече стигнаха и до хора, свързани със Захарния завод в Пловдив. В началото на разследването при акция в Бургас бяха намерени 500 хил. лева в трима души. Установено бе, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева, е пряко свързано с управлението на захарния завод "Кристал" в Пловдив. У друго лице бе намерена и иззета сумата от 200 000 лв.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване още в началото на септември с европейска заповед за арест, а по-късно бяха засечени и задържани в къща край Барселона. Сега тече комуникация с испанските съдебни власти, за да бъдат екстрадирани в България.

Каква е историята на предприятието

След приватизацията през 1996 г. предприятието е преименуването в "Захарен комбинат Кристал" АД. То е придобито чрез касова приватизация от пловдивския хотелиер Ветко Арабаджиев.

В началото на приватизацията обаче богатият хотелиер делеше собствеността с покойния шеф на "Мултигруп" Илия Павлов.

После Илия Павлов продава дела си на дългогодишния директор на завода Петко Моравенов, който след това внезапно умира.

Тогава контролът на "Кристал" поема Ветко Арабаджиев, за когото се говори, че при старта на приватизацията не е имал достатъчно пари да купи комбината, затова потърсил за съдружие Павлов. Днес следите за собствеността на фирмата водят до различни компании, регистрирани в чужбина - Англия, Кипър, Ирландия.

По-рано днес прокурори от Специализираната прокуратура и служители на ДАНС нахлуха в офисите на дружеството "Кинтекс". Оттам те изземат документи и претърсват помещения. "Кинтекс" ЕАД е държавна компания за търговия със специални стоки. Неин принципал е Министерството на икономиката чрез Държавната консолидационна компания. Компанията е основата през 1966 година и е сред основните търговци със специално продукция по времето на социализма.