Днес, в рамките на досъдебно производство, прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от Следствения отдел към СП извършват следствени действия в офисите на дружество "Кинтекс". В хода на разследването участват и служители на ДАНС, съобщиха от прокуратурата.

Изземат се документи и се претърсват помещения.

Досъдебното производство е образувано на 1 февруари т.г. за престъпно сдружаване и безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК).

"Кинтекс" ЕАД е държавна компания за външна търговия с оръжие, боеприпаси и специална продукция. Неин принципал е Министерството на икономиката чрез Държавната консолидационна компания. Компанията е основата през 1966 година и е сред основните търговци със специално продукция по времето на социализма.

Според отчета за финансовото състояние към края на третото тримесечие на 2018 г. "Кинтекс" отчита сериозен ръст на печалбата. В края на септември скача със 70% - от 17 млн. лева преди година до 29,4 млн. лв. Причина за добрите резултати вероятно е осъщественият износ със специална продукция в размер на 231 млн. лв. (199 млн. лв. за третото тримесечие на 2017 г.), отбелязва investor.bg. Според отчета за търговската дейност основните доставки на боеприпаси и въоръжение са били за Индия (реализирана печалба от 80,3 млн. долара), Алжир (7,2 млн. долара) и Етиопия (41 хил. долара).

Дружеството има два кредита - към "Банка ДСК" в размер на 52,8 млн. лв., и към Българска банка за развитие в размер на 19,5 млн. лв. Във финансовия отчет се посочва, че компанията не изпитва затруднения при обслужването на заемите си. Разходите за заплати в края на деветмесечието са малко над 2 млн. лв., при 1,8 млн. лв. в края на септември 2017 г.