Издаването на електронни медицински бележки за учениците се заплаща, защото това е немедицинска дейност, не се поема от касата и така всяко лечебно заведение може да определи своя цена. Това обясни по БНТ Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, след като майка трябваше да заплати 20 лв. за такава бележка за детето си.

Миндов каза още, че това е несвойствена дейност за лекарите и не искат да я вършат, но е изискване на Министерството на образованието.

"Всяко лечебно заведение е със статут на търговско дружество и всяко търговско дружество определя своя цена извън пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Извън този пакет са тези медицински бележки. Това е немедицинска дейност и здравната каса не заплаща за немедицински дейности. Тоест, всяко лечебно заведение може да определи цена. Личните лекари са служели или наети лица в такава фирма. Не може да бъде еднаква цената навсякъде, ако кажем да имаме някаква спусната цена от Лекарския съюз или от Касата, или от министерството", каза Миндов.