Константата на Хъбъл носи името на астронома Едуин Хъбъл, който през 20-те години на миналия век потвърди, че Вселената се разширява след Големия взрив преди 13,7 милиарда години.

В края на 90-те години на миналия век астрономи установиха, че разширяването на Вселената се ускорява, така че определянето на темповете на разширяването й е от съществено значение за опознаване на възрастта и размерите й. Като използваха телескопа "Спицър", за да направят нови измервания в инфрачервения спектър, астрономи заключиха, че стойността на константата на Хъбъл е 74,3 плюс-минус 2,1 км в секунда на всеки мегапарсек разстояние.

1 мегапарсек се равнява на приблизително 3 милиона светлинни години. "Спицър" отново извърши научни изследвания отвъд границите на онова, за което е създаден, заяви Майкъл Уърнър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

Инфрачервеният спектър позволява на "Спицър" да надникне през космически прах, за да наблюдава по-добре звезди и да коригира предишни измервания на константата на Хъбъл, поясниха астрономите.

"Само преди десетилетие използването на думите "прецизност" и "космология" в едно изречение бе невъзможно, а размерите и възрастта на Вселената се свързваха с един-два фактора", допълни Уенди Фридман от Обсерваторията на института Карнеги в Пасадена. "Сега говорим за точност от порядъка на няколко процента. Това е невероятно", посочи още той.