Това каза в интервю за „Фокус” доц. д-р Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (БАН).

Като цяло оставащият есенен период - октомври и ноември, ще бъде с температури около и над нормата. По-скоро есента ще е относително топла. Това основно се дължи на топлия месец септември. Очакваме и месец ноември спрямо средните стойности да е по-топъл от миналата година”, каза доц. Господинов.

За целия есенен период се очакват валежи около и над нормата. Обилни валежи ще има през октомври, а през ноември те ще са около нормата на месеца. До края на октомври е възможно да завали и първият сняг, прогнозира доц. Господинов.

Според синоптика зимата ще е по-скоро мека, със сезонни количества валежи за целия тримесечен период около нормалните за страната.

"Тази зима ще бъде с по-малко валежи - особено през втората половина на периода. Като температури средно за целия сезон ще са с подобни стойности като миналата зима. Това не означава, че няма да има ниски температури. Все пак спрямо средните стойности, очакваме зимата да е относително мека в сравнение с миналата. Ще има валежи, ще има студено време, но като цяло зимата е сравнително мека за България", допълни Господинов.

Прогнозата за предстоящия уикенд четете тук