Председателят на парламента Росен Желязков участва тази вечер в тържествения митинг-проверка за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, който се състоя на централния площад във Враца, пред паметника на Воеводата.

Всички снимки вижте тук

Росен Желязков бе посрещнат от командващия зарята подполковник Гаджев и поздрави представителните военнослужещите от десети механизиран врачански батальон и отрядите на студентите и учениците с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Снимка: БТА

Утре, втори юни, в 12 часа, както всяка година, като засвирят сирените ще събудят в сърцата ни усещания на трепет и гордост, с тези думи започна словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков. По думите му един от тези герои, вписан в пантеона като един от най-великите синове на Майка България, е Христо Ботев. "Няма човек сред нас, който да не е усещал тръпките, когато се взре в неговия поглед, който гледа от портрет. Няма човек, който да не съпреживява тези паметни мигове, които отбелязваме днес и утре", каза Желязков.

Пътят, по който вървим, не е пътят, за който мечтаеха Ботев и Левски и всички герои, които паднаха за свободата на България, посочи в изказването си кметът на Враца Калин Каменов. "Те мечтаеха да бъдем единни, да бъдем заедно. Тази толкова красива българска дума и същевременно трудна за разбиране", посочи кметът на Враца. Той обърна внимание и, че това на което ще научим децата си, които също празнуват днес, зависи от нас. "Вярвам, че можем да ги научим да бъдат добрият пример. Ако всеки от нас е добрият пример, съм сигурен, че ще живеем в много по-единна и задружна България. България, с която нашите предци, гледайки ни отдалеч ще се гордеят", посочи още кметът на Враца.

Снимка: БТА

Да се преклонят пред паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха и зам.председателите на Народното събрание, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на Щаба на сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, народни представители, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Георги Митов, председателят на Общинския съвет Владимир Христов. Сред официалните гости бе и делегация от побратимения с Враца френски град Вилньов льо Роа.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите в Априлското въстание и на падналите за свободата и независимостта на България, и в знак на почит пред паметта им последва едноминутно мълчание. Пред паметника на Воеводата във Враца бяха положени венци и цветя. По традиция митингът завърши със заря.

Снимка: БТА

Възпоменателните чествания "Ботеви дни- 2023" във Враца по повод 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, завършват утре на връх Околчица с всенародно поклонение. Очаква се на него да присъства министър-председателят Гълъб Донев. Поклонението ще сложи край и на тазгодишния поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица", в който тази година се включиха над 1400 души от цялата страна.