"В нашата парламентарна група има ожесточен дебат кой е „за“ и кой е „против“. Всеки от колегите излага аргументите си и всеки ще гласува по съвест. Имаме становище - всеки за себе си. Всеки ще гласува така, както сметне за добре", коментира на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на партията Кръстина Таскова.

По думите й темата за агресията и насилието над децата е изключително важна за "Воля".

"Не спорим дали има или няма "трети пол“. Спорим кой и как ще обучава децата ни“, подчерта Таскова, цитирана от "Фокус".

Гласовете на партията на Марешки, която досега не беше заела позиция, може да се окажат решаващи при вота за спорния документ, след като коалиционният партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти, категорично заяви, че няма да го подкрепи. Патриотите дори заплашиха, че ако конвенцията бъде приета, може да се стигне до предсрочни избори.

"Джендър анкета"

Министерството на образованието и науката (МОН) няма идея какво се случва в българските училища, заяви още зам.-председателят на ПГ на "Воля" Кръстина Таскова, предаде БТА.

Повод за това стана въпрос на Таскова към министъра на образованието по повод т.нар. джендър анкета, която е била провеждана в училищата по инициатива на две неправителствени организации. В отговор от МОН са посочили, че ведомството не отделя финансов ресурс за тази анкета. Според Таскова обаче министерството не дава отговор какво се случва с информацията, събирана чрез тази анкета, и за какви цели се използва тя.

"Остава въпросът МОН пощенска кутия ли е, която просто препраща информация за дейността на неправителствените организации, или знае какво се случва в българските училища", коментира Таскова.

Става въпрос за анкета за преподавателите, изготвена от Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) съвместно с "Национална мрежа за децата", която се прилага от 5 г. В разгара на споровете около Истанбулската конвенция конкретният проект "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола", предизвика реакции заради въпроса:

Вие сте?

- Жена
- Мъж
- Друго.

Анкетата не е качвана на сайта на МОН.