ВМРО реагира остро във връзка с изказване на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в ефира на една от националните телевизии (bTV - б.р.) тази сутрин (виж по-долу). В интервюто той заяви, че за жителите на циганския квартал "Лозенец" се очаква да бъдат построени общински жилища и чак след това незаконните им постройки ще бъдат съборени.

Ние от ВМРО - Българско национално движение намираме това за скандално и затова настояваме кметът да даде бързи разяснения. Ако правилно разбираме, за циганите в Стара Загора, които са нарушили закона, ще бъдат подсигурени приоритетно нови жилища, и чак тогава нормативната рамка - да бъдат бутнати незаконните сгради, ще бъде спазена. Защо?

Ако това действително е вярно, ще попитаме дали подобни жилища ще бъдат осигурени за хора и от други етноси. Водещият тази сутрин, например, носи арменско име. Ако той, например, се нуждае от общинско жилище в родната си Стара Загора, дали би получил, или преди това трябва да е доказал, че е циганин, който има незаконно построена, респ. съборена къща, и да се позове на тълкуванието на неизвестна наднационална съдебна инстанция, че незаконното строителство се толерира, изтъкват от ВМРО.

Боим се, че подобно обгрижване на циганите в предизборно време няма да бъде разбрано добре от старозагорци. И Патриотите от ВМРО прекрасно ги разбираме и ще ги подкрепим във всички действия, които са готови да предприемат.

Нека припомним, че основните приоритети на управленската програма на Обединени патриоти и на ВМРО в частност е справяне с демографската криза и преодоляване на сериозния регионален дисбаланс, повишаване на доходите и разработване на реални програми в подкрепа на младите хора, младите семейства, разумната/отговорна раждаемост, повишаване на грамотността и т.н. Младите хора излизат от образователната система функционално неграмотни. Циганите в болшинството си пък изобщо не учат. Нека напомним и инициативата, която ние, Патриотите от ВМРО - БНД, подехме за връщане на децата в училище, за прочистването на учебниците от абсурдни тестове с маргинално съдържание и за въвеждането на патриотично образование, чиято основна цел е да подготви подрастващите да бъдат добри и достойни граждани на Република България, което автоматично означава да знаят освен правата, но и задълженията си като българи. А това трябва да важи и за "мургавите събратя", които са "роми" - когато им изнася, и българи - само когато трябва да черпят блага, коментират от ВМРО.

Ето защо в новия парламентарен сезон Патриотите в НС ще наблегнем на законодателните инициативи, които да върнат социалния баланс и чувството за справедливост в обществото. Ние, Патриотите от ВМРО, категорично не приемаме факта, че едно циганско семейство, което понякога е от малолетни и непълнолетни, т.е. в нарушение на Наказателния, Семейния кодекс и още няколко закона, може да получи жилище "на тепсия", докато едно младо семейство на студенти или току-що дипломирали се висшисти, които работят и внасят данъци в хазната, да плаща свободни наеми и буквално да живее на кредит и накрая да напусне страната. Недопустимо е. Това е обратна сегрегация, негодуват от патриотичната организация.

В изявлението си те казват, че имат "идеи в посока за дисциплиниране на контингента от хора, които са най-честите извършители на административни нарушения и престъпления - т.нар. циганска престъпност". Работим над промени в Закона за административните нарушения и наказания и създаване на наказание "обществено полезен труд". Тъй като имаме безброй много нарушения на едни и същи лица, които просто не си плащат глобите и се смятат за ненаказуеми. Промени, свързани с режима на получаване на социални помощи и т.н.

Надяваме се, че думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров са плод на недоразумение и очакваме разяснение от него. От ВМРО подчертават, че техният общински съветник Антон Андонов ще постави въпроса и пред Общинския съвет. За такъв ход е нужно да се чуе и мнението на обществеността и затова, ако се налага, ще инициираме и обществено обсъждане. Стара Загора и жителите на града трябва да получат отговор, заключиха от ВМРО.

По bTV тази сутрин кметът Живко Тодоров обясни, че ситуацията е сложна, защото по закон постройките трябва да се съборят, но така обитателите им остават на улицата и след това съдят България. Затова ще бъдат изградени 80 социални жилища, в които да бъдат преместени тези, чиито къщи ще бъдат съборени.

Догодина със сигурност щяло да има ново събаряне - но "по цивилизован начин", по думите на кмета.

В квартал "Лозенец" официално живеят 10 000 души, а неофициално - около 30 000. По данни на общината, незаконните постройки в квартала са 120. За всички тях има издадени и влезли в сила заповеди за събаряне.