Военномедицинска академия (ВМА) няма дългове, а приходите й са със 7 млн.лв. повече в сравнение с миналата година. Това каза пред състава на лечебното заведение началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Днес се отбелязват 127 години от създаването на ВМА. На тържеството присъстваха народни представители, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на различни министерства, военни и др., предаде БТА.

ВМА се утвърди като една от най-сериозната институция в държавата както във военното, така и в цивилното здравеопазване, а липсата на дългове е дала възможност в болницата над 9 млн.лв. да бъдат вложени в апаратура и ремонт. По думите на проф. Мутафчийски още 4 клиники ще бъдат ремонтирани, ще бъде купена и апаратура за ядрено-магнитен резонанс, която е без аналог в страната. Проф. Мутафчийски каза още, че нова апаратура ще бъде осигурена и за военните болници в други градове.

Началникът на ВМА допълни, че само около 50 работещи в болницата напускат за една година, докато през 2014 г. те са били над двеста.

Снимка: БТА

По време на тържеството бяха наградени военни и цивилни лекари, работещи във военните болници.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев и столичният кмет Йорданка Фандъкова благодариха на служителите на ВМА за тяхната всеотдайност и труд.

ВМА изпълнява значима мисия и хуманна дуйност в служба на хората, се посочва в поздравителен адрес от името на президента Румен Радев и се допълва, че въпреки трудностите и предизвикателствата, академията продължава да развива високоспециализираната си дейност, има значим принос при подготовката на висококвалифицирани военни лекари и специалисти, ползващи се с високо уважение и авторитет. В поздравителния адрес президентът Радев изказва благодарност на персонала за науморния труд и усилия, както и затова, че са превърнали професията си в потребност за грижа към другия. Държавният глава пожелава здраве, благополучие и успехи на служителите и работещите във ВМА, да работят все така отдадено, активно и целенасочено, съхранявайки богатите традиции на лечебното заведение, както и да не спират да даряват надежда.

Лекарите и служителите бяха поздравени от началника на отбраната Андрей Боцев, както и от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.