Състоянието на съпредседателя на сдружение "Шемето" в Струга Бекир Кадриески е стабилно и няма опасност за живота му. Това съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА).

След приемането му във ВМА са направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Назначени са и допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план.

Кадриески пристигна в България да се лекува по собствено желание, за случая бе уведомен и ген. Мутафчийски. 

Кадриески беше нападнат на 13 юни преди обед в Струга. Нападателите му започнали да го обиждат и му нанесли удари в корема.

Вчера министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи, че нападателят на Кадриески е установен и задържан. Вътрешното министерство на РСМ определи случая като "нарушаване на обществения ред" с кавга и викове. Самият Кадриески казва, че няма близки отношения с нападателят, докато задържаният твърди, че двамата имали сметки за уреждане от по-рано. В Струга е другият съпредседател на дружествотo - българинът Живко Чакръкчиев. "Никога не сме имали такъв проблем, защото нашата организация се занимава с културни дейности", казва той.

"Предприети са незабавни мерки във връзка със случая с нападнатия и пребит съпредседател на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески в град Струга", коментира по-рано днес вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.