Има феномен в тези избори и това е изключително ниската изборна активност. Под 2 млн. избиратели гласуваха. Това би трябвало да бъде червена лампа за всички политически партии. Г-н Борисов доста често слуша и внимава какво казвам.Той направи няколко хода, които му помогнаха да преодолее огромната загуба, която се очертаваше. Така социологът Кольо Колев коментира пред Нова телевизия резултатите след края на евроизборите и думите на премиера Борисов, че не не е давал верни данни и не трябва да се вярва на социологията. Премиерът дори препоръча на Колев да не прави и прогноза за времето, защото няма да познае.

Политологът доц. Стойчо Стойчев обясни, че социолозите използват методи, които не са прогностични. "Нещата, които те дават като моментни нагласи, не могат да бъдат използвани като прогнози. Проблемът при нас е, че ние винаги ги представяме като прогнози. След това има очакване те да се изпълнят. Другият проблем, е че прогнозите се използват за правене на пропаганда и политика", поясни Стойчо Стойчев.

По думите на Кольо Колев не би трябвало да има прогнози преди 17.00 ч. "Всеки професионалист ще ви каже, че числата до този момент се менят страшно много. Но след 17.00 ч. няма технологично време нещата да се променят особено. Едва ли всички масово ще тръгнат да гласуват след това", каза още Колев.

Двамата коментираха и темата в коя партия в момента има най-много проблеми. "Драмата при партиите е там, където се губят гласове. Най-големият проблем в момента е при ДПС, защото при тях електоралната загуба е най-голяма. Останалите партии успяха да се съхранят донякъде", коментира Стойчо Стойчев. По думите му погрешно е да се сравняват евроизборите с националните.