Предложението за предоставяне на финансова помощ на семейството на загиналия майор Валентин Терзиев е било оттеглено от сесията на общинския съвет в Асеновград, съобщи 24plovdiv.bg.

Миналата седмица кметът д-р Христо Грудев обяви желанието на местната власт да подпомогне фамилията на пилота. Последва мигновена реакция на вдовицата му Димитрина Попова във фейсбук. Там тя написа, че никой не я е питал, а и били финансово осигурени. Попова заподозря опити за политически пиар на гърба на семейството й и препоръча средствата да бъдат насочени към други нуждаещи се.

Вчера тя отново се обърна със силни думи към властите и хората в своя фейсбук профил: "Благодаря на всички за съпричастността и подкрепата! На всичките ни приятели, на всички познати и колеги на Валентин Терзиев, които не познавам, на всички други хора, които не познавам, но са съпричастни с нас. Ще имам нужда още дълго време от тази подкрепа, защото аз сега започвам. Вече шести ден не спя, защото по 2 часа на вечер едва ли са достатъчни. Срещам доста коментари за финансова подкрепа, за финансово обезпечение от държавата и т.н., и т.н., и възникват у мен въпросите скъпи сънародници на колко оценявате животът на един достоен българин? Помощ от 10 хил.лв., обезщетение от 20 брутни работни заплати, друго такова от 1 млн. лв.? Нашето семейство е над парите - те са само средство, ако са получени по правилният начин - с честен труд. А този е неправилният. Държавата да ни обезщети? Та това са вашите пари. Ще се боря до край, но не за пари - за "паднали глави" на всички по веригата и пълна промяна в сферата (и не само тази). Всеки да си понесе отговорността, а не животът и гибелта на един от най-прекрасните хора и професионалисти да отиде в битието, като "всяко чудо за три дни". Въпросите ми са към последния министър "патриот" Каракачанов: Защо подкрепихте сделка за "самолети на хартия" за далечната 2027 г., а не отделихте средства "свежи пари" за увеличаване на настоящия ресурс? Защо пилотите ни са с нальот 12 ч. за 6 месеца? Защо изисквате и се съгласявате на съвместни учения, след като не сте се погрижили за хората си да имат необходимата подготовка и ресурс, а ги изпращате на гибел в мирно време? Г-н Каракачанов, Вие сте точно толкова патриот за България, колкото показа, че е и Карадайъ преди седмица, а и цялото управление последните 10 години. Няма да се примиря, докато не видя виновните хора на правилното място. Събудете се хора, това управление ни убива! Майки с деца, болни от вирус, здрави и смели пилоти..... до кога?", написа Димитрина Попова.