Около 09:15 ч. във входните стелки на гара Стряма са дерайлирали локомотивът и двата вагона от състава на пътнически влак № 30111 от София за Карлово.

При инцидента няма пострадали пътници и служители на железниците, съобщиха от БДЖ, цитирано от БГНЕС.

В пътническата композиция са пътували 15 пътници, които незабавно са били изведени от вагоните с помощта на превозния персонал на влака. За пътниците е осигурен превоз с автобус.

Движението на влаковете в участъка Копривщица – Стряма беше спряно. За пътниците от преминаващите в участъка влакове беше осигурен превоз с автобуси.

Министърът на транспорта Ивайло Московски инспектира мястото на подбалканската жп линия, където тази сутрин дерайлира влака от София за Бургас.

Той съобщи, че по първоначални данни няма информация за човешка грешка, а причината за инцидента е техническа - незацепване на стрелката преди гара Стряма.

Късмет, че влакът се е движел с 24 км/час преди гарата при изискуемите 25 км/час и се е разминало само с материални щети, коментира министърът.

Московски разпореди във всички райони с усложнена метеорологична обстановка влаковете да се движат с намалена скорост, за да бъдат избегнати предпоставки за инциденти, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.