От БДЖ съобщиха, че около 20:00 ч. е възникнало запалване в третия вагон на бързия влак № 8613 от София за Бургас. Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гара Коньово. Служителите са реагирали своевременно като веднага са евакуирали хората от влака.

Изморени и ужасени от преживяното, 80-те пътници пристигнаха с автобуси в Бургас, Ямбол, Карнобат и Айтос чак в ранните часове на днешния ден.

"Всички се изтеглиха за около 3-4 минути, много спокойно всички излязоха. И мисля, че за това няма пострадали, защото не бяхме много хора в самия влак и пламъкът в начало не беше толкова много”, разказа Милена, пътувала във влака.

Според Даниел Тичков за кратко е имало известна паника, но в крайна сметка всички са успели да слязат навреме. Младо момче опитало да гаси пожара с ръчен пожарогасител и в резултат е леко обгазено.

"Такива пожари се развиват изключително бързо, с наличните пожарогасители няма как да бъде овладян пожарът", посочи комисар Демирев от пожарната. Колегите му получили сигнала в 20:02 ч. и веднага тръгнал екип от Нова Загора - на 16 км от Коньово.

Според първоначалната версия причината за огъня е късо съединение в електрическата инсталация, съобщиха от Министерство на транспорта.

"Преди повеска на всеки влак се прави преглед на вагоните, немислимо е да тръгнат на път без да са изправни", категоричен беше началникът на "Пътнически превози - Пловдив" Ангел Даскалов.

Днес експерти ще направят втори оглед на композицията. Даскалов посочи, че изгорелите вагони са на 35-37 години. Движението в района е възстановено в 4:23 ч. тази сутрин.

През 2008 г. при пожара във влака София-Кардам загинаха 9 души.