Снимка на деца в носии, които танцуват хоро в басейн на пловдивска детска градина, а отстрани ги гледат учителки, районен кмет и поп, предизвика нова лавина от противоречиви коментари в социалните мрежи. Пресъздаването на традиционното за Богоявление ледено мъжко хоро, което се играе в реките в Калофер, Мъглиж и други градчета и села, бе определена от едни като патриотичен кич, но пък други казват: "Браво на децата и техните родители. Истински горди българи!".

Снимка: Facebook

На тържеството, проведено ден след празника, отец Пантелеймон от храм "Свети Климент Охридски" в Пловдив хвърля кръста на децата в басейна, след като са извили хоро под звуците на народна музика. Снимките от детска градина "Мир" са публикувани първо от кмета на район "Западен" Димитър Колев, който приветства инициативата.

Такова събитие се е провело в още една детска градина, където след като заедно казали молитвата "Отче наш", малчуганите се втурнали в надпревара кой пръв ще извади кръста. Отец Пантелеймон ги благословил, като им пожелал здрава и успешна година, като им обещал догодина пак да повторят обичая. От четири години той запознавал най-малките с християнските ценности, съобщиха местни медии.

"Поздравления за децата и възпитателите на "Светла" и "Мир", както и за отец Пантелеймон за това, че пазят народните традиции и ги предават на най-малките", написа кметът.

Снимка: Facebook

Много родители обаче коментират, че са против насаждането на религиозни представи у децата в такава възраст, и то не в семейството, а в образователна институция, чиято основна задача е да ги подготвя за училище.

Други пък казват, че "спасяването" на кръста на Богоявление е древна и традицията и превръщането ѝ в детска игра в топлия басейн на забавачница е принизяване.

"Това беше възпроизвеждане на един български обичай. Трябва да пазим традициите и да ги предаваме на децата. Поздравявам децата и отецът, който хвърли кръста", оправда инициативата и тази сутрин пред Нова телевизия кметът Димитър Колев.

"Децата бяха много щастливи. Водата беше с температура 30 градуса. Имаше спасител и медицинско лице. Не виждам нищо нередно", допълни директорката на ДГ "Мир'' Йорданка Начева.

Родители пък казаха още, че знаели за пресъздаването на обичая. Едно от децата е било с гипсирана ръка, но това не му попречило да участва в хорото, а майка му не вижда нищо лошо в това.

"Не е работа на учителите да обучават децата на българските празници. Това е задължение на майките им. Те обаче се доверяват на преподавателите. Трябва да бъдем внимателни към умението да пазим българското", коментира обаче фолклористът Георг Краев.

Ето и някои от критичните и иронични коментари във Фейсбук: