Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), който се състоя днес. Това съобщи пресцентърът на МОН.

"Споменът - скръб и утеха" - върху тази тема в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на думите". Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране.

Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга - да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Вижте отговорите тук

Снимка: МОН

Общо 46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно 12-и клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97 процента от допуснатите.

До обяд в Министерството на образованието и науката бяха постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Държавният зрелостен изпит се състоя днес в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни тази година.