Машините за гласуване, общо 3300 на брой, са доставени в срок. Те имат актуализиран софтуер, който е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс и със спецификацията, заложена от ЦИК в тръжната процедура и са напълно готови са изборния процес. Това каза Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирма "Сиела Норма" на брифинг в ЦИК. Машините са на склад в София, и от МВР са създали необходимата организация за охраната им до деня на европейските избори. Те са изцяло с нов дизайн, произведени са специално за България тази година, за разлика от предишните, произвеждани за други срани и при които са се налагали някои настройки, уточни той. Тодоров уточни още, че машините са произведени в Тайван.

На 24 май, в края на деня, машините ще се експедират за цялата страна - 31 избирателни района и общини.

Учени от БАН и СУ "Св. Климент Охридски" информираха, че в петък ще бъде готов предварителният одит на машините за гласуване. Те са много по-нов модел от тези през 2016 г. и по-надежден, подчертаха одиторите.

"Пропуските са свързани предимно със съгласуването на разработвания от нас софтуер с възможностите за неговото сертифициране в рамките на този срок," коментира Тодоров. Ако някоя от машините се развали има конкретни инструкции, какво да се направи, така че хем да не се загубят гласовете, които са подадени, хем и да могат да бъдат отчетени", посочиха още от ЦИК.

На изборите ще има машинно гласуване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота. Ще се извършат и последващи проверки за оптимизиране на следващите избори, посочи Тодоров. "Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100 процента честни. От друга страна обаче едва ли ще намерите доказателства за изборни престъпления и нарушения, които да са толкова мащабни, че да са повлияли на крайните изборни резултати", коментира той в отговор на въпрос за евентуалното манипулиране на вота.

Ерхан Чаушев, който отговаря за машинното гласуване в ЦИК, каза, че такова ще има в България и то с високи стандарти за сигурност и надеждност на вота. Ще се извършат и последващи проверки за оптимизиране на следващите избори, посочи той.

От името на ЦИК говорителят Александър Андреев изрази също убеденост, че от гледна точка на организацията и провеждането на изборите всичко ще протече нормално и то е видимо и публично.

Стефан Митков от екипа на "Сиела Норма" демонстрира начина, по който ще се извършва гласуването с машините. Това ще става посредством пластмасова смарт карта, която се поставя в четеца на машината. Във всяка СИК ще има по три карти, като ще се редуват при гласуването, за да не се гласува с една и съща карта от двама последователни избиратели. Машината ще дава разписка, в която ще пише партията, за която избирателят е гласувал, както и преференцията, ако има такава. Разписката се сгъва и се слага в кутия, различна от урната за хартиените бюлетини, обясни Митков. Процедурата трае по-малко от минута.

Снимка: БТА

Компанията "Сиела Норма" беше избрана от Централната избирателна комисия за победител в обявената обществена поръчка за наемане на 3 хиляди специализирани устройства за електронно машинно гласуване. По договор фирмата трябваше да осигури логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент.

Заради неотговаряне на обявените условия, другите две фирми - "ЛЕКС.БГ" и "Български машини за гласуване", участвали в търга, отпаднаха.

Снимка: БТА