На семинар днес ще бъде представен актуализираният план за управление на Природен парк „Витоша“. Природозащитници вече споделиха своите притеснения, че новият план, който трябва да замени доста рестриктивния досегашен план, ще даде възможност за широко строителство и ще застраши природните местообитания.
 
"Това са излишни притеснения, каза по БНР Димитринка Берберова - ландшафтен архитект, ръководител на екипа, който изготвя плана за управление на Витоша.
 
"Можем да кажем, че постигнахме един добър резултат с това, че зонирахме една територия с крайселищен краткотраен отдих, това е зона за туризъм. Отделно зона на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и спортните съоръжения, която представлява 15%. Зоната за туризъм е 23%", обясни експертът.
 
"В новия план е записано категорично, че се забранява строителството в парка", подчерта Димитринка Берберова.

"Забрана на строителство на нови хотели, вилни сгради за постоянно и временно обитаване, производствени, складови, инфраструктурни. Изключението е само за водоснабдяване, канализация, топлоснабдяване", продължи тя.

"Забрана за промяна предназначението на хижи и ведомствени бази. Това е основен режим", категорична беше Берберова в отговро на въпроса може ли разрушена хижа да се превърне в апартаментен комплекс.

Архитектът уточни, че на днешното представяне са поканени представители на неправителствени и природозащитни организации. В края на септември предстои общественото обсъждане на актуализирания план за управление на Витоша.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?