Стотици членове на двата най-големи синдиката в България - КНСБ и КТ "Подкрепа", блокираха движението край Народното събрание за около час, след като се събраха на протест пред служебния вход на парламента в защита на енергийната сигурност на страната.

Снимки вижте тук

Синдикатите са недоволни от поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 година.

На протеста имаше граждани от цялата страна. Нямаше напрежение сред протестиращите, а на площада полицейското присъствие бе засилено. Енергетиците носеха плакати с надписи: "Ще стоим ли на тъмно?", "Всички против -40% сега", "Къде е вашият глас в НПВУ?".

"На първо място ние сме тук, за да се борим за работните си места, но не на последно място, ние се борим за националната сигурност на държавата, която без "Мариците", без въглищната енергетика в момента не може да съществува като енергиен пазар. Искаме Европейската комисия да се съобрази със спецификите на нашата държава и на нашата енергийна система", заяви пред БНР един от демонстрантите.

 

Синдикатите настояваха депутатите да задължат Министерския съвет да започне преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент. Това искане на КНСБ и КТ "Подкрепа" беше залегнало и в декларацията, която двата синдиката представиха преди няколко месеца. Синдикатите искаха и да се гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение.

Заради протеста движението по улица "15 ноември" и площад "Св. Александър Невски" бе блокирано.

Снимка: БТА

След като стана ясно, че с внушително мнозинство и след близо два часа дебати парламентът прие на второ четене общо решение за запазване на въглищните централи до 2038 г., демонстрантите започнаха да викат "Браво" и да ръкопляскат.

Решението на НС задължава правителството да отвори и предоговори Плана за възстановяване и устойчивост, така че ТЕЦ-овете да не бъдат затваряни.

При протестиращите дойдоха депутати от различни парламентарни групи, повечето от които са членове на парламентарната комисия по енергетика - Делян Добрев от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, Рамадан Аталай от ДПС, Ивайло Мирчев от ДБ, както и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова. 

Демонстрантите подариха фенери на народните представители, а изказването на Кирил Петков беше напълно заглушено от дюдюканията, освиркванията и виковете им. "Не ме интересува", "Скрий се, Кирчо" и "Да живее България", викаха протестиращите. 

Снимка: БТА

След това синдикалните лидери обявиха край на демонстрацията и призоваха хората да се изтеглят мирно и безпроблемно от площада.