"ВиК-Варна" ООД не разполага с никакви документи за проектирането, изграждането и надзора на строителството на магистралния водопровод, който вчера аварира за втори път в рамките на месец, каза пред журналисти управителят на дружеството инж. Веселин Русев. Той уточни, цитиран от БТА, че въпреки новия пробив, няма домакинства без вода, тъй като подаването е пренасочено по старата тръбна мрежа. 

Проблемният водопровод е монтиран през 2008 г., припомни Русев. По думите му сега ще се търси документация за реализацията на проекта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Общината и Дирекцията за национален строителен контрол. 

Според Русев така ще стане ясно кой е взел решение на това място да бъдат положени стъклопластови, а не метални тръби. По думите му това е една от основните причини за авариите, а допълнителни фактори са, че районът е под сериозен наклон, а и в него дълго време вървеше тежка строителна техника.

За разрешаване на проблема варненското дружество е поискало около 500 хиляди лева от "ВиК" холдинга. Идеята е в проблемния участък да се положат метални тръби, което ще премахне риска от аварии, обясни Русев. Той уточни, че не е ясно кога ще стане това, тъй като дружеството тепърва ще търси нужните му тръби. Дотогава обаче няма да има проблеми с водоподаването, тъй като ще се ползва старият водопровод. 

Русев коментира още, че е поел ангажимент към Общината да бъдат локализирани всички рискови за ВиК аварии участъци и да бъде направен специален регистър. 

В отговор на въпрос за изпълнението на водния цикъл на града той каза, че има забавяния и вероятно ще се наложи финансирането за някои от обектите да бъде "прехвърлено" в настоящия програмен период. По думите на Русев много сериозни са проблемите в селищните образувания около Варна, където пътищата са стеснени, багерите преминават трудно и има много незаконно поставени тръби.