Магистралният водопровод "Варна-Златни пясъци" е аварирал отново тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на "Водоснабдяване и канализация - Варна" (ВиК) ООД. Новият пробив е на ул. "Петър Скорчев" в кв. "Бриз" на около 50-70 метра над предишната авария. 

Вижте още снимки

На 18 април водопроводът се спука и остави без вода един квартал и три местности край Варна.

От водното дружество допълват, че системата за автоматично спиране на водата се е задействала веднага. В резултат количеството на вода и инертни материали от строежа на склона са значително по-малко количество. Те ще бъдат почистени възможно най-бързо. Аварийните екипи вече се комплектоват с нужната техника и предстои да започнат работа за отстраняване на аварията.

Снимка: БТА

Абонатите на ВиК - Варна няма да останат без вода, те отново ще бъдат превключени на резервно водоподаване до пълното отстраняване на аварията, твърдят от ВиК дружеството. 

Още след пробива на тръбата през април ръководството на водоснабдителното дружество внесе в "Български ВиК холдинг" АД доклад за състоянието на водопровода, който аварира за пети път в района на паметника на Българо-съветската дружба, припомнят от ВиК. Компанията иска да бъдат отпуснати средства за аварийно отстраняване на стъклопластовата тръба в рисковия участък и поставянето на значително по-устойчива метална тръба, пише в съобщението на ВиК.

Причините и при тази авария са същите. Към грешките, допуснати още при проектирането, се наслагват наклонът на терена, възможните движения на земните маси и подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението на тежка механизирана техника, обслужваща строежите.

Този участък на магистралния водопровод е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г и е прераден за експлоатация на "ВиК - Варна" ООД през 2008 г., припомнят от ВиК.

Снимка: БТА

В годините дружеството е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък, част от които е и системата за автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата.

Заради поредната мащабна авария в квартал "Бриз" днес, от пресцентъра на ГЕРБ във Варна разпространиха до медиите писмо, с което централата настоява за незабавната оставка на управителя на "ВиК - Варна" ООД инж. Веселин Русев. 

Снимка: БТА

От ГЕРБ посочват, че инж. Русев трябва да подаде оставка и заради "очевидната професионална немощ да се справи с проблеми, свързани с изпълнението на водния проект на Варна, чиято стойност е около 140 милиона лева. От партийната централа припомнят, че управителят на "ВиК" бе назначен на този пост в началото на тази година от служебното правителство.

Тъй като водното дружество е с 51 процента държавно участие, от ГЕРБ искат и оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. При аварията през април Община Варна поиска от министър Шишков да бъде извършена спешна проверка на състоянието на водопровода. "Такава не е направена до момента. Заради това бездействие настояваме той да бъде отстранен", се казва в писмото на варненската централа на ГЕРБ.