Новата актуализация на Генералния план за движението във Варна отново ще наложи забрана за влизане на автомобили в Морската градина, а контролираният пропускателен режим ще бъде възстановен, каза днес кметът на града Иван Портних, цитиран от БТА.

Той уточни, че промяната в плана предстои да бъде гласувана на заседанието на Общинския съвет, което е планирано за утре.

За управленския екип на общината Приморският парк започва от градския басейн и е до Евксиноград, и там има алеи, а не улици, посочи кметът. Той припомни, че споровете около достъпа на автомобили в градината се водят вече близо 10 години. Тогава бяха издадени първите заповеди на кмета за налагане на този тип ограничения, които веднага бяха атакувани в съда. Приетият Генерален план също бе вкаран в съда.

По думите на Портних допълнителни проблеми е създало това, че един и същи казус е интерпретиран по различен начин от отделни съдебни състави. Появили са се и пропуски в нормативната уредба, които обаче все още не са отстранени, макар че общината е сигнализирала министерството на регионалното развитие.

След толкова години, с актуализацията на Генералния план, в парка отново ще има контролиран пропускателен режим, което е в интерес на гражданите, а не на малцината, които имат желание да влизат с колите си, посочи кметът.