Охранители 7 часа опитваха да извадят от кабинета шефката на Медицинския университет в София, полиция пазеше двете спорещи страни да не стигнат до юмручни стълкновения.

В 18,50 часа бе поставен нов патрон в бравата на кабинета на ректора на Медицинския университет в София. Ключът за него е в проф. Виктор Златков, който бе избран преди ден.

По-рано проф. Вихра Миланова съобщи пред журналисти, че двама заместник-ректори в оставка - проф. Радомир Угринов и проф. Валентина Петкова, са й връчили заповед за прекратяване изпълнението на длъжността "ректор на Медицински университет-София".

По думите й двамата са били съпроводени от охрана. Те твърдяха, че са упълномощени от председателя на Общото събрание проф. Генчо Начев да ми връчат заповедта, допълни проф. Миланова.

Проф. Миланова каза още, че вчера и днес проверяващи от МОН са чакали в Ректората да получат бюлетините и списъците от Общото събрание, с което проф. Миланова беше отзована като ректор.

Изпратила съм съобщение на проф. Начев, че проверяващите го очакват, но към момента документите от Общото събрание все още не са предоставени, допълни проф. Миланова.

Проф. Начев каза по телефона за БТА, че е в чужбина. В отговор на въпрос дали подписът под заповедта е негов, Начев затвори телефона.

Не е ясно обаче къде са бюлетините, с които стана смяната на проф. Вихра Миланова, която през април смени проф. Ваньо Митев след 8-годишен мандат.

Видеозапис по Нова телевизия показа как заместник-ректорът в оставка Радомир Угринов влиза при досегашния ректор проф. Вихра Миланова и заявява, че тя е отстранена.

Без да е ясно дали наистина свалянето от поста е законно, тя бе принудена да освободи кабинета си със скандал.

Когато, в отговор, проф. Миланова иска Угринов да ѝ покаже протокола от Общото събрание, на което е взето решението, той заявява: „Въобще не ме интересува какво ми казвате. Каква сте вие? Коя сте вие?” И в заключение заявява: „Вие сте госпожа никоя!”

На 11 октомври  Общото събрание на учебното заведение избра за нов ректор проф. Виктор Златков и отзова досегашния - проф. Вихра Миланова. Събранието се проведе при закрити врата, засилена полицейска охрана и съмнения относно легитимността му.

Вчера застъпници за Вихра Миланова заявиха, че за избор на нов ректор на Медицинския университет-София са гласували хора, които не са били членове на Общото събрание.

Междувременно МОН започна проверка за законността на Общото събрание на МУ по Закона за висшето образование.

Кунева: Стуацията в МУ е губеща

Ситуацията в момента в Медицинския университет – София, е много губеща не само за неговата репутация и тази на висшето образование, но и за високите стандарти, на които сме свикнали да отговарят българските лекари. Искам да призова отново всички да се въздържат от грозни думи и грозни действия. Това коментира днес пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й има много неясноти около провеждането на Общото събрание на университета във вторник следобед.

Има академична автономия и министерството не е казвало никога как да се избира ръководството, но трябва да се спазва законът, категорична беше тя. Това означава да са осигурени всички гаранции за публичност, всички гаранции за редовно призоваване на делегатите, каза тя и посочи, че в момента МОН извършва административна проверка именно на тези обстоятелства. Съдът е този, който може да каже законно ли е проведено събранието, посочи министърът.

Вчера чакахме до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността на начина, по който е протекло събранието. Тези документи не бяха дадени от организаторите, има съпротива, съобщи министърът.

Тя беше категорична, че министерството остава плътно на страната на закона. Ще го приложим с пунктуалност и грижа за българското образование и българските студенти, заключи Кунева.

Скандалите разединяват медицинската общност

Медицинският университет в София, който догодина чества 100-годишен юбилей, ще оцелее, но скандалите в него ще разединят медицинската общност", каза ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф.д-р Стефан Костянев на дискусия за здравеопазването.

Скандалът ще постави демаркационна линия между медицинската общност, смята още проф.Костянев.

"Причината пак отива в народопсихологията. Университетът ще оцелее. Аз съм сигурен в това.Това е най-големият български университет", заключи той.