Това съобщи пред "Труд" Бисер Чилингиров, производител и бивш председател на Асоциация на овцевъдите в България.

В момента цената на агнетата е около 4,30 -5 лв. за кг. живо тегло. Прекупвачите обаче слагат надценка до 1 лв. на кг., обясни Чилингиров. По думите му, някои от търговците лъжат и в кантара, за да платят по-малко на производителите. Така на практика те печелят повече от животновъдите.

"Решението е фермерите да се обединят в сдружения, за да могат да предлагат по-големи количества на по-добра цена на преработвателите и големите вериги", посочи Бисер Чилингиров.

Той е категоричен, че цената на агнешкото ще се покачва за Великден. Поскъпването вече е факт и в края на февруари средните цени на едро на различните разфасовки са се повишили от 0,2% до 2,6% в сравнение с януари, показват данните на Министерство на земеделието и храните.

Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава от 13,20 лв./кг в Смолян до 17,20 лв./кг в Добрич и Шумен. Агнешката плешка върви от 12,50 лв./кг в Смолян до 15,84 лв./кг във Варна.

"И тази година ще има внос на агнешко за празниците", коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация. По думите му някои от големите вериги у нас предлагат основно месо от Австралия и Нова Зеландия.

Преработватели пък купуват румънски агнета, които разфасоват предлагат после на пазара като български.

Вече има и засилен внос на яйца и пилешко месо от Полша, каза Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Той допълни, че насипното месо, което се продава е основно оттам.