Овации от стотици непознати хора събра истинска сватба на събора на Рожен. Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик.

Цялата компания живее в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и младоженеца, кума и брата на булката организират изцяло сватбата да се случи на ливадите без тя да знае.

"Аз от много време го замислям, въпросът е, че сега беше подходящият момент. Замислих го да е тук, защото тук е най-подходящото място, най-хубавото. Тук са Родопите, има гайди, народна музика, Николай Славеев и Валя Балканска. Младоженката и кумата са танцьорки от малки на народни танци", каза младоженецът пред "Марица".

Марин предложи на бъдещата си съпруга в етноселището на поляните. Това е първата истинска сватба за пътуващото читалище "Бащино огнище", каза създателят му и организатор на етноселището Ивайло Шопски.

"Толкова много емоции ни се събраха, първо плакахме на изпълненията на бесарабската българка " Лийка думаше" и "Облече ле, бяло", след това викахме горчиво и празнувахме и играхме хора. Защото тук именно Никол и Мартин, вече Василеви, буквално ги оженихме. Мартин предложи на Никол на колене с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на "седмото небе". Това беше една изненада, булката не знаеше, че ще й се предлага брак.

И пред толкова много непознати те си казаха "да", това беше един изключително сантиментален момент под овациите на стотици хора. Роди се едно младо българско семейство. Аз им пожелах да имат поне 9 деца и да ги възпитават както те са възпитани. Защото тези прекрасни млади хора всичките бяха в народни носии, играха хора и направиха жива картина с краденето на булката. Аз не се съмнявам, че те ще отгледат истински българи, които ще продължат това, което правим ние", каза Шопски.

Вижте снимки >>

Тридневният събор с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до днес над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, според данни на организаторите от сдружението "Рожен - наследство в бъдещето".

"На Рожен дойдоха и българи, които живеят зад граница. Те дойдоха с малките си деца и всички те бяха облечени с български носии. За нас това наистина е много вълнуващо и много важно, защото макар и тези българи ние в момента да сме ги загубили, тези млади хора те са зад граница, те милеят за България и за българското и се надяваме да възпитават децата си да уважават българските традиции, българския дух и един ден всички те да се върнат тук, за да можем заедно да направим нещо за нашата държава. Тя го заслужава", каза Владислава Андреева от организаторите на събора.

Рожен, като обединяващо нацията място, което надхвърля границите, бе основният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие. Изложби и исторически препратки напомниха, че Роженският събор е възникнал преди столетие като среща на разделени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България.

Роженският събор наистина обединява българите; хората идват, за да "глътнат" от въздуха на Рожен и от музиката на Родопите, коментира Костадин Илчев, виртуозен гайдар и ръководител на оркестър "101 каба гайди". Според музиканта фестивалът на Роженските поляни се е превърнал в събитие и доказателство, че родопската, българската фолклорна музика са съхранени. Съборът показа величавата родопска музика в целия й блясък, а емоционалната оценка на публиката през трите дни е показателна за това, допълни Илчев.

Етнографски и музейни изложби, базари на био- и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложения бяха представени в програмата на събора.

Галаконцертът "Родопска вечер" открои красотата на музиката на Родопите в изпълнение на ансамбъл "Родопа", на "100 каба гайди", "101 каба гайди", "Каба кабадайлии", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев и др.

Ансамбъл "Родопа" развълнува снощи до сълзи публиката с музикално-танцовият спектакъл "Миряст".

"Това е най-хубавата вечер", "Обожавам българската народна музика", "Уникално е все едно се прераждаш", споделиха зрители..

"Тук съм, защото много обичам българската музика, природа, въздух и всичко. Притеглянето е различно. Ние живеем в Лондон, очите ни се пълнят постоянно", добави гостенка от Лондон.

"Нито един политик не може да обедини така хората, както едно такова събитие", каза друга посетителка на събора.

Съборът бе закрит днес с церемония по награждаването на лауреатите на националния фолклорен конкурс.