Първа пациентка от чакащите за белодробна трансплантация вече е във Виена, съобщи Нова телевизия. Според здравните власти, за Австрия е отпътувала и друга болна.

Развръзката идва, след като две години чужди клиники отказваха да приемат български пациенти за белодробни трансплантации. Подобни операции у нас не се правят.

В последните месеци няколко души починаха в чакане на лечение. Едва преди два месеца от Виенската многопрофилна болница се съгласиха да приемат няколко българи за прегледи. Целта е да се направи оценка на състоянието им и на възможностите за присаждане на бял дроб. След това ще се прецени дали нашите пациенти да бъдат включени в списъка на чакащите за трансплантация в чуждата болница.

В началото на февруари здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че Виенската многопрофилна болница ще приема до 5 български пациенти годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимент броят на извършените трансплантации да отговаря на броя на изпратените органи от България до Евротрансплант. Основната цел на българските власти обаче била в края на 2019 година или най-късно в началото на 2020 година в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация.