104-годишна жена е изписана със синини от болница във Видин след неколкодневно лечение на бъбречно заболяване. За това алармира внучката й във фейсбук групата "Забелязано във Видин", където публикува и смущаващи снимки на старицата.

"Доволни ли сте, дребни душички, които държахте 5 дни вързана за четирите крайника 104-годишна жена? Похвалете се - няма да имате друг 104-годишен пациент! Гастроентерология, Отделение по вътрешни болести, МБАЛ Св.Петка, Видин. 5 дни не мърдаш, 5 дни не ядеш, 5 - не пиеш вода, 5 дни трепереш от студ. След 5 дни излизаш от болница едва жив (според епикризата обаче - С ПОДОБРЕНИЕ). Отделението на НЕчовеците предлага грубо отношение към безпомощен пациент, предлага нагло отношение към придружителите, предлага лъжи и предлага влошаване на здравето!

Баба ми е приета с бъбречна инфекция на 16.04.2024г. (Насочена за хоспитализиране от нефролог). За престоя не мога да кажа нищо, защото не допускат свиждания - има защо! Мога да кажа как е изведена от болничното заведение! Тоест ще покажа! Синини по крайниците от връзване, изнемощяла до такава степен, че вилицата ѝ тежи! Обездвижена от залежаването! Залежаване за 5 дни на 104г. жена?! Какво повече ѝ трябва?

Баба ми е приета с болки, но абсолютно контактна, хранеща се самостоятелно, ставайки сама от леглото и сядайки сама в инвалидния стол! (Има го в обективното състояние на анамнезата).

Звъня в отделението, вдига една от всичките НЕчовеци там! Обяснявам коя съм, сеща се и коя е баба ми. Питам защо е връзвана? Отговорът беше, че това е било просто ФИКСАЦИЯ, защото тя СКАЧАЛА в леглото? Да, СКАЧАЛА е и се наложило, за да не падне! Дообре! Чудесно, баба ми вече скача! Обяснявам,че няма сила да си вдигне чашата и отговора беше: "Вие как очаквате да излезе толкова възрастна жена от болница"?. А защо не е яла, пила вода 5 дни? Напротив, ми казва НЕчовека, гледана е много добре тук - и ми затваря телефона.

Снимка: Десислава Борисова/"Забелязано във Видин"

Звъня пак и каквото ми беше на душата, ми излезе от устата.

Та така, пожелавам на НЕчовеците един ден, когато са безпомощни - също толкова добре да ги гледат, че да скачат от кеф в леглото!

Бягайте от Гастроентерология, Отделение по вътрешни болести, МБАЛ Св.Петка, Видин.

P.S. Подаден е сигнал, където трябва!", написа в групата "Забелязано във Видин" Десислава Борисова.

Снимка: Десислава Борисова/"Забелязано във Видин"

"Взехме си я у дома, но тя беше неадекватна, гледаше само в една точка", допълва още внукът на пациентката Емил Трифонов пред bTV. "Тя ни каза, че са ѝ давали само вода с лъжичка и нищо друго. Не можела да пие от чашка или от шише с вода. Ние ѝ занесохме банани и други неща, за които ние знаем, че обича. Никой обаче не ѝ дал храна", категоричен е той.

104-годишната жена сега е по-добре, но близките ѝ твърдят, че е била премръзнала и скована.

"На моменти пациентката е била психомоторно възбудена в резултат на прекаран мозъчен инсулт и корова атрофия. За да бъдат проведени лечебните мероприятия - като венозни инфуции и постановеното на спазмолитици и антибиотици, временно ръката е била фиксирана. Показаните синини не отговарят на тази имобилизация (фиксация - б.р.). Вероятно синините са от промени, които са характерни за толкова възрастен човек", обясни д-р Богдан Томов, директор на лечебното заведение.

След като случаят стана публично известен, изпълнителният директор на ИА "Медицински надзор" (ИАМН) Иванка Динева назначи извънредна проверка във връзка с излъчени репортажи с твърдения, че e проявено насилие над 104-годишна пациентка в болницата във Видин. Проверката започва от днес - 23 април. Министърът на здравеопазването и обществеността ще бъдат запознати с резултатите от проверката, след нейното приключване, допълниха от ИАМН.