Лекар от видинската болница опита да оперира възрастна жена заради счупване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина й е предотвратил ненужната интервенция, сочи разследване на NOVA.

76-годишната Добринка Антонова от Видин на 24 януари претърпява инцидент. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болка и е откарана във видинската болница. Правят й рентгенова снимка.

"Закараха ме в отделение "Травматология", дежурен беше доктор Цолов. Той разгледа внимателно снимката от рентгена и каза, че има травма на шийката на тазобедрената става и че ще се наложи операция. Каза още, че операцията ще струва 1068 лева, това е цената на имплантите, които ще се вложат в операцията. Преспах в болницата, на сутринта на визитация доктор Цолов попита какво става, ще се внесат ли парите за операцията. Отговорих, че синът ми пътува за Видин и че ще се внесат парите. Аз наистина смятах, че ще ме оперират във Видин", разказва потърпевшата жена.

Когато синът й, живеещ в София, пристига във Видин, разбира, че майка му е подготвена за операция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза - счупване на бедрената кост. Чакат само него - да заплати 1 068 лева на касата, преди да започнат. Това и телефонен разговор от предишната вечер с д-р Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо нередно.

"Направи ми впечатление, че изглежда много настоятелен, сякаш тази операция трябва да се случи на секундата едва ли не. Стана ми странно защо така ме агитира. Нещо много ме усъмни. Докторът каза, че трябва авансово да бъдат внесени 1068 лева", спомня си синът на Добринка - Петър Антонов.

Той отказва операцията и на момента с частна линейка откарва майка си в болница "Пирогов" в София

"Тук в "Пирогов" установиха, че няма никакво счупване на тазобедрената кост. По-късно видяха снимката от Видин, аз показах сниманата от мен диагноза и приемащият в "Пирогов" просто се изсмя, разтвори ръце и каза: "Видин", разказва още Петър.

При преглеждане на двете ренгенови снимки, шефът на рентгенологията в столичната "Александровска" също е категоричен, че няма счупване на коста.

"Не виждам причина да се провежда операция, при положение, че няма счупване на костта" - е мнението е на  доц. Мартин Крупев, началник клиника "Образна диагностика" - УМБАЛ "Александровска".

Потърсен за коментар, видинският ортопед признава, че е гледал рентгеновата снимка, но твърди, че рентгенологът, който бил разчел снимката, е установил счупването. Репортерската проверка обаче не установява такъв рентгенолог да работи в здравното заведение.

Правилата в медицината обаче са категорични. Лекарят трябва да разгледа добре рентгеновата снимка и ако се усъмни и най-малко в разчитането, направено от рентгенолога, трябва да направи скенер на пациента, който със сигурност ще покаже дали има счупване или не. Доктор Цолов обаче не прави скенер на пациентката, макар болницата да разполага с такъв, и поставя диагнозата "счупване на бедрена кост".

При операция на счупена бедрена кост, пациентът плаща от джоба си - 1068 лева за метална шина, наречена имплант, с която с два болта се фиксира счупената кост. Публична тайна е, че у нас лекарите, които оперират и поставят импланта, взимат голям процент от цената на този имплант. От цената, на която го е платил пациентът. Процента си лекарите получават директно от фирмата, която доставя имплантите на съответната болница. И така доктор Цолов избира да оперира несъществуващо счупване и съответно да постави имплант. В случая на здрава кост.

"Аз съм я прегледал и тя не можеше да отлепва крака", казва ортопедът д-р Владимир Цолов.

"Не мога да твърдя и да кажа какво е имал предвид колегата д-р Цолов. Той е смятал, че там има фрактура. Болницата не взима една стотинка от една такава операция. Това, което мога да ви кажа, е, че ще направим сериозна проверка по случая", коментира заместник-директорът на болницата д-р Богдан Томов, който е и ортопед.

Още по-странно е, че в "Пирогов", при прегледа на възрастната жена лекарите откриват друго счупване, което във Видин не виждат. Макар, че е видимо на снимките и от Видин, и от "Пирогов". Счупване на пубисна кост, която е на 15 сантиметра от бедрената кост. Лечението на това счупване се състои в това един месец пациентът да е в покой. При него не се прави операция и не се слагат импланти. То остава невидимо за доктор Цолов и мистичния рентгенолог от видинската болница, които иначе категорично видяха несъществуващото счупване на бедрената кост.

"Тези операции се правят по две причини. Едната причина е да се вземат пари по клинични коментира синът на пациентката.