България върна на Гърция опасните боеприпаси от Горни Лом

 

България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край с. Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инцидент загинаха 15 души.

Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завод "Миджур", но след трагичния инцидент заводът беше затворен, а лицензът за утилизация - отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им - Въоръжените сили на Република Гърция.

След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос.

Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД "Национална полиция" осигури трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика.

Припомняме, че на територията на завод "Миджур" в Горни Лом се съхраняваха повече от 190 000 мини и над 90 тона барут. Това обяви през лятото говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разпоредената спешна проверка.