На територията на завод "Миджур" в Горни Лом, в който през 2014 г. при експлозия загинаха 15 души, се съхраняват повече от 190 000 мини и над 90 тона барут, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ във връзка с разпоредената от прокуратурата спешна проверка.

Вчера от държваното обвинение съобщиха, че тя започва по сигнал от местните власти, че има необходимост от спешно обезопасяване на голямо количество взривни вещества и изделия.

"Според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод "Миджур" в общо 5 взривни склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване. Фактите, които накараха и прокуратурата да реагира, са липса на минимални изисквания по въоръжена охрана на тези взривни вещества, което се дължи от оператора и това е фирмата "Видекс", както и липса на договор за наем, например", каза още Арнаудова.

По думите й липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, на компетентните органи и на самите работещи в завода.