Това съобщи директорът на Регионалния център по здравеопазване Веселин Балкански, цитиран от БТА. Той допълни, че по тази причина всички туристи от страните-членки на Европейския съюз не могат да се възползват от здравните си осигуровки и заплащат медицинската помощ.

Спешните случаи се осигуряват от центровете за спешна медицинска помощ. Проверка на центъра по здравеопазване е показала, че към момента няма нарушения, свързани с регистрацията на медицинските практики в курортите. Досега няма и оплаквания от туристи за некачествена медицинска помощ.

Преди дни стана ясно, че в курортите "Златни пясъци" и "Св. Константин и Елена" това лято няма нито един личен лекар или зъболекар, които да са сключили договор със Здравната каса. Всички медицински услуги са платени.

Туристите от България ходят на доктор до морската столица или трябва да си платят на място, писа неотдавна в. "Стандарт". Частните лекари взимат по 35 лева за преглед от българите. Чужденците пък трябва да броят по 40 евро дори, за да им премерят кръвното.