Неизвестни за втори път са потрошили паметна плоча на Иларион Драгостинов (Арбанасчето) в местността Вратник в Сливенския Балкан, а върху камъка са поставени животински черепи. Това съобщи Доброслав Иванов, член на Националния политически съвет на "Консервативна България" и областен координатор.

От организацията поставиха паметна плоча на Иларион Драгостинов, ръководител на Априлското въстание, в близост до извора на Луда Камчия през 2020 г. с надпис "На 10 май 1876 г. в района на прохода Вратник в битка с поробителя загива Иларион Драгостинов (Арбанасчето), апостол на Втори Сливенски революционен окръг".

Паметната плоча се намира на известния туристически маршрут Ком - Емине. Мястото е удобно за лагеруване.

Това е второто посегателство върху паметната плоча, която веднъж бе възстановена от Национален фронт за спасение на България преди две години.

"Това е четвърти вандализъм в Сливенския Балкан, след като бе открадната паметна плоча на Хитов и Левски от връх Българка и втора от хайдушкия извор Кушбунар, които бяха възстановени. Тези посегателства няма да ни спрат да продължим дългогодишната си инициатива "Паметни знаци на българската героика". Тази плоча също ще бъде възстановена", заяви Иванов.

Той каза, че няма да подава жалба в полицията, но ще проведе разговори с представители на Държавното горско стопанство, за да изостри вниманието им.

Иларион Драгостинов е роден към 1852 г. в село Арбанаси, Търновско. През 1871 г. е един от учредителите на Русенския революционен комитет заедно с Никола Обретенов, Тома Кърджиев, Ради Иванов и Георги Икономов. За да може по-лесно да изпълнява задачите на комитета, напуска кантората си и постъпва на работа като търговски агент, а по-късно като телеграфист при железопътната станция в Русе. 

На заседанията през ноември - декември 1875 г. на Гюргевския революционен комитет се вземат съдбоносни решения. Между членовете му е и Иларион Драгостинов като един от първите ръководители на движението. На него е поверен Вторият революционен окръг с център Сливен. 

Обикаля с Георги Обретенов села и призовава народа към бунт. В прокламацията си от 4 април 1876 г. пише:

"Днес е най-сгодния случай да въстанем. Дерзайте да се съберем под левското кръстно знаме и да докажем на тиранина-турчин, че знаем да мрем за свободата на отечеството си".

Прави опити да се свърже с апостолите от другите окръзи, за да съгласуват бъдещите си действия. В разгара на приготовленията идва вестта за избухване на въстанието в IV Пловдивски революционен окръг. Само най-смелите обаче последват четата на Иларион Драгостинов и Георги Обретенов. На 3 май четата излиза от града и поема към Балкана.

Драгостинов загива на 10 май в сражение около прохода "Вратник" с потерята на Осман бюлюкбаши.