Вълна от солидарност и трогнати сърца се отзоваха на апела за помощ от едно младо семейство, което иска само сърчицето на детето му да продължи да тупти и то да живее. Момиченцето има тежко сърдечно заболяване, поради което се намира в реанимацията и чака шанса си за живот. След призива на родителите й - и двамата полицаи в ГПУ "София", необходимите средства за трансплантацията на невръстната Амая бяха събрани. 

Сумата от 750 000 лева, която е необходима за операцията и лечението на детето в чужбина, беше непосилна за семейството, но за часове българи от цялата страна не само я събраха, но даже я надхвърлиха и към петък вечерта само в платформата на фондация "Павел Андреев" вече имаше дарени над 765 хил. лева. За това, че парите са събрани и Амая ще отпътува към болницата в Индия, съобщиха родителите на детенцето.

"Здравейте, мили хора! Искаме да благодарим на всеки един от вас, който се включва в кампанията "Ново сърчице за бебе Амая". Вашата подкрепа е безценна! Последните няколко дни бяха изключително динамични. Амая все още е в реанимация в Националната Кардиологична Болница. В тежко състояние, интубирана, на апаратно дишане, но ЖИВА.

Лекарите ни съобщиха в сряда, че е вдигнала температура, което нас много ни притесни, но по-късно вечерта ни казаха, че е успяла да я свали. Вчера ни съобщиха, че е започнала инфекция във белия дроб, но днес съобщиха,че тя също е овладяна.

Амая се бори, бори се и няма да се предаде. И докато преди няколко дни тя усещаше енергията на мама, тате, баба, дядо и роднини, то вече тя усеща и на хилядите, които даряват и се молят за нея", написа трогнат бащата на детето Калоян Абрашев във Фейсбук.

Амая ще отпътува за Индия, където се очаква да бъде трансплантирано ново сърце. Все още обаче не се знае кога ще бъде извършена самата операция, както и дали сумата ще бъде достатъчна. Семейството очаква да получи дата от индийското лечебно заведение.

"Сумата, която до момента е събрана, е достатъчна за да тръгнем с Амая и тя да бъде настанена в болницата. Предвид обаче, че става въпрос за сърдечна трансплантация и предвид състоянието на Амая в момента, не мога категорично да заявя, че сумата ще бъде достатъчна. Абсолютно всичко крие огромен риск, от транспорта на малката от Националната Кардиологична Болница до самолета линейка, през самия полет, който ще е около 10-12 часа, след това транспорта до болницата в град Ченай, след това настаняването й в нея, времето за чакане за донор (може да се намери донор на втория, може на двадесет и втория, може и на петдесет и петия ден), извършването на самата трансплантация и след това възстановяването и лекарствата. Твърде много неща, на които за жалост никой не може да даде категоричен отговор за срок и точна сума", обяснява бащата.

"Хиляди хора ни вдъхват сила и вяра, че ще успеем. Свързват се с мен и със съпругата ми хора от всички краища на България и не само, които искат да помогнат, за което едно огромно БЛАГОДАРЯ!", написа още Калоян Абрашев.