В Букурещ бе тържествено открита първата детска онкологична болница в Румъния, построена само с частни дарения. Каузата принадлежи на Асоциация "Дари живот". Нейните основателки Оана Георгиу и Кармен Ускату успяват да убедят над 350 000 физически лица и над 8000 компании да вложат средства в проекта, за да бъде изградено лечебното заведение, предаде БТА.

"Това е болница, в която ще се лекуват онкоболни деца. Бяха необходими над 40 милиона евро. Заедно успяхме да ги съберем", споделя Оана Георгиу и припомня, че в мащабната дарителска кампания се е включила и хеви метъл групата "Металика".

"Това е болница, в която за първи път в Румъния дете с рак ще може да бъде лекувано както всеки родител желае. От утре можем да кажем, че изграждаме медицински кампус. Защото трябва да преместим всички специалности на болница "Мария Кюри" в новите помещения, да изградим учебни и научни пространства, да направим хотел за родители и деца", казва на свой ред Кармен Ускату.

Строежът на болницата отнема четири години. Периодът на пандемията и войната в Украйна забавят проекта. Лечебното заведение ще заработи окончателно през март, съобщи за БТА Кармен Ускату, но изрази надежда първите пациенти да бъдат приети още преди това. Болницата включва 9 нива, 187 легла и 5 операционни зали на площ от 12 000 кв.м.

"Трябва да останем заедно, за да доведем и румънската държава с нас в този ключов за страната ни проект", призова Кармен Ускату.