Новата мутация на коронавируса BQ.1 е засечена в България. Тя е секвенирана в една от всичките 166 проби в София. Това е посочено в таблицата с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода от 12 септември до 21 октомври. Те са изпратени от 18 различни лечебни заведения от 18 области на страната.

При всички анализирани резултати е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на вариантите е както следва: BA.5.x (79.5%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (19.9%) и BQ.1 (0.6%).

Разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната е представено в следната таблица:

Таблица: НЦЗПБ

В края на октомври Световната здравна организация съобщи, че, въпреки че няма данни за по-тежко протичане на вируса, новата мутация на Омикрон - BQ.1, е по-вероятно да заобиколи създадения имунитет срещу коронавируса.

Само преди дни по NOVA NEWS проф. д-р Тодор Кантарджиев каза, че новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, "но няма нищо страшно". Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите са му такива, че и да си карал предните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се новият вариант да започне да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите.