Подвариантът на Омирон "Кентавър" /ВА.2.75/ вече е в България, съобщиха на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно са анализирани 82 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02.08-02.09.2022 г. и са изпратени от 17 различни лечебни заведения от 16 области на страната.

За първи път в България е установен подвариант на "Омикрон" ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като "вариант на тревожност под наблюдение" - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), посочват от НЦЗПБ.

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант "Омикрон". Съотношението на подвариантите на "Омикрон" е както следва: BA.2.75 (2.4%), BA.4.x (3.7%), BA.5.x (72.0%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22.0%).

Ето и таблицата на НЦЗПБ с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната:

Таблица: НЦЗПБ

Провежда се допълнително епидемиологично проучване, уточняват от НЦЗПБ.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.